18 juli 2018

Enkele barycentra mooi weergegeven, o.a. van het Aarde-Maansysteem

barycenter_AM

Draait de maan om de aarde? Als je naar de baan van de maan kijkt, met z’n schijngestalten en z’n ‘omloopperiode’ van 27,3 dagen zou je inderdaad de neiging hebben te denken dat het zo is. Maar de werkelijkheid is dat maan

Reacties

 1. Paul Bakker Paul Bakker zegt:

  De tekst over de zogenaamde figuur met de positie van het barycentrum van het zonnestelsel over de jaren heen klopt niet. De figuur geeft – zoals in het plaatje zelf in het Engels staat – de positie van de Zon weer t.o.v. een gemiddelde positie over een bepaalde periode.
  Waar komt het plaatje vandaan? De url die in het figuur staat bestaat niet. Ik ben benieuwd wat de blauwe en rode stippen betekenen.

 2. Paul, ik krijg die pagina wel geopend hoor, zie http://blackholeformulas.com/files/gravity.html (de figuur staat halverwege de pagina). Ik had in eerste instantie een andere afbeelding in de blog, deze: http://en.wikipedia.org/wiki/Barycentric_coordinates_%28astronomy%29#/media/File:Solar_system_barycenter.svg
  Maar het probleem daarvan was dat ‘ie niet verder ging dan 1994 en ik wilde ook laten zien waar het barycentrum zich nu bevindt, dus anno 2015. En als ik die twee afbeeldingen vergelijk laten ze tot 1994 exact hetzelfde zien.

 3. Paul Bakker Paul Bakker zegt:

  Ah, dankjewel, ik maakte kennelijk een tikfout in de url.
  De figuren zijn toch niet gelijk? Kijk bijvoorbeeld bij 1964. In de Wikipedia-figuur zit het barycentrum vlak bij de zonsrand. In 1965 zit hij erbinnen. Het punt 1964 in de nieuwe figuur zit ver buiten de zonsrand.
  De beweging van de zon tov zijn gemiddelde positie en de beweging van het barycentrum van het zonnestelsel zullen, als je oriëntatie van de plaatjes het zelfde draait, erg op elkaar lijken. Maar het is niet hetzelfde. Je kan m.i. dus niet zeggen op basis van getoonde figuur dat in 2017 het barycentrum buiten de zon gaat treden. Wanneer dan wel kan ik ook zo snel niet vinden….
  Grappig, als je nu op Google zoekt op barycentrum komt astroblogs op nummer 1. 😀

 4. Paul Bakker Paul Bakker zegt:
 5. Ik heb die verwarrende afbeelding vervangen door een andere, die het barycentrum laat zien tussen 2000 en 2050. Afbeelding is afkomstig van http://christophercrockett.com/astrowow/barycenter/
  Tsjonge, in een paar dagen is de Astroblogs dé vraagbaak geworden over barycentra op Google. 😀

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.