19 juli 2018

New Horizons ziet steeds meer details op dwergplaneet Pluto

Pluto

NASA’s ruimteverkenner New Horizons nadert met rasse schreden de dwergplaneet Pluto – voor zover ruimtevaartuigen iets met rasse schreden kunnen naderen. In de periode 8-12 mei j.l. nam New Horizons weer een serie foto’s van Pluto met z’n Long Range Reconnaissance Imager (LORRI). In vergelijking met de eerdere serie, gemaakt in de periode 12-16 april, was New Horizons zo’n 32 miljoen km dichterbij Pluto gekomen en dat heeft geresulteerd in foto’s, die steeds meer van het oppervlak van Pluto onthullen. Hierboven de nieuwe serie foto’s, hieronder enkele vergelijkingen met eerdere opnames.

Pluto-duo-May-8

De recente foto’s laten iets zien dat lijkt op complexe geologische structuren op het oppervlak en ook lijkt er een grote poolkap op Pluto aanwezig te zijn. Die poolkap was ook al op de in april gemaakte foto’s te zien, maar de omvang ervan lijkt groter dan men eerst dacht. In de tijd tussen de april-serie en mei-serie van foto’s is het oppervlak van Pluto gezien vanuit New Horizons positie met 50% gegroeid.

Pluto-duo-May-12

De foto’s bovenaan zijn gemaakt toen de afstand van New Horizons tot Pluto tussen de 80 en 75

Reacties

  1. Enceladus Enceladus zegt:

    1,2 miljoen km per dag! Menigeen rijdt zoveel kilometers niet eens in zijn leven bij elkaar…

    Ik kijk met spanning uit naar wat we de komende weken allemaal te zien zullen krijgen.

    groet,
    Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.