29 maart 2024

New Horizons ziet steeds meer details op dwergplaneet Pluto

Credit: NASA

NASA’s ruimteverkenner New Horizons nadert met rasse schreden de dwergplaneet Pluto – voor zover ruimtevaartuigen iets met rasse schreden kunnen naderen. In de periode 8-12 mei j.l. nam New Horizons weer een serie foto’s van Pluto met z’n Long Range Reconnaissance Imager (LORRI). In vergelijking met de eerdere serie, gemaakt in de periode 12-16 april, was New Horizons zo’n 32 miljoen km dichterbij Pluto gekomen en dat heeft geresulteerd in foto’s, die steeds meer van het oppervlak van Pluto onthullen. Hierboven de nieuwe serie foto’s, hieronder enkele vergelijkingen met eerdere opnames.

Credit: NASA

De recente foto’s laten iets zien dat lijkt op complexe geologische structuren op het oppervlak en ook lijkt er een grote poolkap op Pluto aanwezig te zijn. Die poolkap was ook al op de in april gemaakte foto’s te zien, maar de omvang ervan lijkt groter dan men eerst dacht. In de tijd tussen de april-serie en mei-serie van foto’s is het oppervlak van Pluto gezien vanuit New Horizons positie met 50% gegroeid.

Credit: NASA

De foto’s bovenaan zijn gemaakt toen de afstand van New Horizons tot Pluto tussen de 80 en 75 miljoen km bedroeg. De sonde vliegt met een snelheid van 1,2 miljoen km per dag. Eind juni zullen de foto’s naar verwachting een vier keer zo hoge resolutie hebben en op de dag van de rendez-vous met Pluto – op dinsdag 14 juli 2015 – zullen de foto’s 5000 (!) keer beter zijn. Hieronder de route die New Horizons afgelopen jaren gevolgd heeft en z’n huidige positie.

Credit: NASA

Wil je iedere dag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over New Horizons? Dan kan je gratis de Pluto Safari app van de NASA downloaden, die beschikbaar is voor zowel Apple als Android. Stay tuned!  Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    1,2 miljoen km per dag! Menigeen rijdt zoveel kilometers niet eens in zijn leven bij elkaar…

    Ik kijk met spanning uit naar wat we de komende weken allemaal te zien zullen krijgen.

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*