17 juli 2018

Mercurius is wellicht de enige overlevende van een hele familie van “hete rotsplaneten”

Systems of Tightly-packed Inner Planets

Mercurius is de planeet die het dichtste bij de zon staat, maar eigenlijk staat zelfs die planeet op een relatief grote afstand van de zon. Dat is de mensheid gaan beseffen sinds de lancering van de Kepler-ruimtetelescoop, die inmiddels al duizenden kandidaat-exoplaneten ontdekt heeft. Uit de gegevens van Kepler is gebleken dat een percentage van de zon-achtige sterren in het bezit is van een reeks planeten op kortere afstand dan Mercurius bij de zon. Waarom heeft het zonnestelsel deze niet? Om dit te achterhalen, hebben wetenschappers een computersimulatie ontwikkelt. Volgens de reeks simulaties is het ontstaan van meerdere rotsplaneten ter grootte van de aarde – tussen Mercurius en de zon – heel normaal. Echter, na tien tot honderd miljoen jaar ontstaan er in 90 procent van de gevallen instabiliteiten. Deze be

Reacties

 1. Yochem zegt:

  Mercurius kan ook een maan zijn geweest van Venus, die uit de baan van Venus is getrokken en vandaar dat Venus door de tegenreactie, tegendraads is gaan draaien…

  Zo! Weer een theorie…

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Ik vind dat geeneens zo’n gekke gedachte. Dat er een flink potje planetenbiljart is gespeeld met ons nog jonge zonnestelsel lijkt me vrij waarschijnlijk.

   groet,
   Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.