20 juli 2018

Quasars ontstaan door galactische botsingen – zo volgt uit Hubble’s blik op jonge quasars

hs-2015-20-a-header

Door gebruik te maken van de Wide Field Camera 3 van de Hubble ruimtetelescoop hebben sterrenkundigen in infraroodlicht waarnemingen kunnen verrichten, die laten zien dat quasars ontstaan door botsingen tussen sterrenstelsels. Men vermoedt al tientallen jaren dat actieve superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels de ware motor zijn van quasars, maar de vraag was altijd wat die zwarte gaten voedt, wat hun nou precies zo actief maakt. Dat blijken dus galactische botsingen te zijn, zo heeft de groep sterrenkundigen met onder andere Eilat Glikman (Middlebury College in Vermont, VS) ontdekt. Dat deden ze door met Hubble te kijken naar 11 quasars, die gehuld zijn in grote hoeveelheden stof. Normaal gesproken zijn de kleine quasars z

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.