29 maart 2024

In de schaduw van Pluto

SOFIA_ED10-0182-01_full

Credit: NASA

Vandaag kwam ik een tweet tegen waarin gesteld werd dat de schaduw van Pluto de aarde zal raken. Dat bracht mij aan het denken, want Pluto als buitenplaneet (euh… buiten-dwergplaneet) kan toch nooit een schaduw werpen op de aarde?

De hashtag luidt #PlutoOcc2015 en deze blijkt gekoppeld aan een onderzoek met de SOFIA ruimtetelescoop die in een omgebouwde Boeing 747 is gemonteerd. En toevallig had ik gezien dat Govert Schilling een tweet de wereld instuurde dat hij bij deze vlucht aan boord is. Dus ook een vleugje Nederlands nieuws dus 😉

Dit soort occultations – sterbedekkingen op z’n Nederlands – zijn nuttig voor verschillende redenen. Zo is bijvoorbeeld de vorm van de ‘bedekker’ te berekenen, wanneer je voldoende metingen hebt vanuit verschillende kijkhoeken. Of in het geval van planeten is te berekenen of er een atmosfeer aanwezig is en hoe ‘dik’ deze is.

In 1977 werden door een sterbedekking, ringen ontdekt rond Uranus. En men heeft zelfs bij sterbedekkingen door Pluto en Charon, oppervlaktekenmerken kunnen herleiden doordat de verschillende helderheidscurven van de gedeeltelijk overlappende hemellichamen afweken van de curve die verwacht werd als Pluto een egaal oppervlakte zou hebben.

Het komende onderzoek aan Pluto’s atmosfeer zal voornamelijk ter ondersteuning zijn aan de New Horizons missie die over een paar weken dwars door het Pluto-Charon systeem zal razen.

[Update] Govert Schilling is lekker aan het tweeten over zijn belevenissen. Als je mee wil genieten moet je even zijn twitter in de gaten houden:

Bron: Twitter, Wikipedia en sen.com

Share

Speak Your Mind

*