23 juni 2018

Raketrecycling

 

Over enkele uren zal

Reacties

 1. zetje01 zegt:

  Mooie samenvatting van geschiedenis en huidige situatie van SSTO!
  Ben wel nieuwsgierig of SSTO ooit rendabel gaat lukken. Ik zie trouwens helemaal niks in dat Zwitserse systeem om een conventioneel vliegtuig als eerste trap te gebruiken. De max. hoogte en max. snelheid van een vliegtuig (welke een ruimteschip moet vervoeren/dragen) zijn veel te laag.
  Hooguit 5% tot 10% van de hoogte en snelheid die je uiteindelijk wilt bereiken.
  En dat lijkt me te weinig om als eerste trap te gebruiken. Zet geen zoden aan de dijk.

 2. Monique Monique zegt:

  Waarom wordt er geen andere manier verzonnen? Bijvoorbeeld tussen stage separation en flip maneuver. Als het dit keer wel lukt reken ik het onder toevalstreffer, maar ik betwijfel het.
  Waarom geen extra unit die de first stage op het juiste moment onderschept en gecontroleerd terug brengt? Steeds opnieuw inzetbaar dus die extra kosten verdien je wel terug.
  Misschien moet Richard Branson (die techniek gebruikt) toch eens met Elon Musk (die techniek ontwikkelt) gaan overleggen.

  • Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

   Het onderscheppen van de first stage zal een nog moeilijkere taak zijn denk ik. Het is niet niks om een zware raket uit de lucht te plukken. SpaceX is dit wel van plan te doen met de fairings zie mijn blog http://www.astroblogs.nl/2015/06/08/falling-earth/

   En buiten de vraag wat het makkelijkste is, is het toch ook wel heel cool dat het science fiction beeld wat we hebben van verticaal landende raketten steeds meer werkelijkheid wordt.

   Hoe SpaceX het landen uiteindelijk bedoeld te gaan gebruiken is te zien in deze YouTube film:

 3. gert1904 gert1904 zegt:

  Een mooi overzichtsartikel! Worden er door ruimtevarende naties als Rusland, China, Japan en India ook activiteiten op het gebied van raketrecycling ontwikkeld?

 4. Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

  Ik lees net dat het vandaag ook nog eens de verjaardag is van Elon Musk! Ik denk dat ik wel weet op welk ‘cadeau’ hij hoopt! En ik hoop met hem mee, want het zou toch wel gaaf zijn wanneer het eens lukt!

 5. Mooi artikel, Martin! Die lancering van de Falcon 9 voor CRS-7 met de Dragon capsule staat gepland voor 16.21 uur Nederlandse tijd. Vanaf 15.00 uur is dat live te volgen op onze multimediapagina. Laten we hopen dat de zachte landing van het onderste deel van de Falcon 9 op Just read the Instructions dit keer lukt en Musk een prachtig cadeau krijgt. Over verjaardagen gesproken: Elon Musk mag dan wel jarig zijn vandaag, da’s mijn dochter Eline ook. 😀

 6. Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:
  • Ja, dat ging niet goed vanmiddag. De Russen hadden de laatste tijd problemen, maar nou ook de Amerikanen. Hopelijk vinden ze snel de oorzaak van de explosie en kunnen ze er iets aan doen.

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.