29 maart 2024

De International Meteor Conference 2016 wordt in Nederland gehouden

Het logo van de IMC 2016. Credit: IMC

Nederland organiseert in 2016 van donderdag 2 t/m zondag 5 juni 2016 voor de 5e keer namens de International Meteor Organisation (IMO), de International Meteor Conference (IMC).

Wat is de International Meteor Organisation?
De International Meteor Organization (IMO), opgericht in 1988, is een internationale wetenschappelijke non-profitorganisatie met leden over de hele wereld. De IMO werd opgericht in reactie op een groeiende behoefte aan internationale samenwerking op het gebied van amateuronderzoek aan meteoren. De belangrijkste doelstellingen van de IMO zijn daarom het aanmoedigen, ondersteunen en coördineren van meteoorwaarnemingen door amateurwetenschappers, zodanig dat de kwaliteit van waarnemingen verbetert. Daarnaast worden de resultaten van de waarnemingen verspreid naar andere amateurs en ook naar de professionele wetenschappelijke wereld. Op deze manier worden mondiale analyses van waarnemingen aan meteoren mogelijk.De IMO initieert ook jaarlijks de International Meteor Conference (IMC). De organisatie van het congres wordt uitgevoerd met lokaal team van IMO-leden.

Wat is de International Meteor Conference?
Al sinds de oprichting van de IMO wordt er jaarlijks een internationale conferentie gehouden. De conferentie in 2016 zal de 35e editie zijn en tevens de 5e keer dat de conferentie in Nederland plaatsvindt. De vorige Nederlandse editie was in 2006. Het IMC is de uitgelezen mogelijkheid voor amateurs van over de hele wereld om elkaar te ontmoeten. Daarnaast wordt de conferentie ook door een groot aantal professionals bezocht. Voor deze wetenschappers is het de manier om de achterban die hen van wetenschappelijke data voorziet te ontmoeten en blijven motiveren. De conferenties wordt doorgaans bezocht door 100-120 personen uit gemiddeld 20-25 landen. Van de deelnemers is ongeveer 25% op professionele wijze aan de meteorenwetenschap verbonden.

Een zeer heldere meteoor, in dit geval een Geminide. Credit: Wally Pacholka / AstroPics.com / TWAN.

De sfeer op de conferentie is bijzonder: overdag een druk programma met lezingen en bijdragen van hoog niveau. ’s Avonds worden banden aangehaald, contacten gelegd, plannen gesmeed en nieuwe vriendschappen gemaakt. Resultaat van de conferentie zijn de professioneel uitgegeven proceedings die gretig aftrek vinden bij (amateur)wetenschappers van over de hele wereld.

Waarom wordt het IMC in 2016 in Nederland gehouden?
Elke drie jaar organiseert de professionele International Astronomical Union een conferentie over kleine deeltjes in ons zonnenstelsel. Deze conferentie, Meteroids, werd de laatste keer georganiseerd in Polen. In 2016 is Nederland gastland en wordt Meteoroids gehouden bij de European Space Agency (ESA-ESTEC) in Noordwijk. De IMO organiseert de IMC altijd voorafgaand aan de Meteroids-conferentie in hetzelfde gastland. Dit maakt het voor zowel amateurs als professionals zowel gemakkelijk als aantrekkelijk om beide congressen te bezoeken.

Voor wie is de internationale Meteor Conference?
Het staat iedereen vrij deel te nemen aan het IMC in 2016. Zowel amateur meteoorwaarnemers als professionals, maar ook de geïnsteresseerde leek is welkom.

Wanneer zal het IMC2016 plaatsvinden?
Donderdag 2 t/m zondag 5 juni 2016

Waar zal het IMC2016 plaatsvinden?
Het congres zal plaatsvinden in het Stay Okay Hostel van Egmond aan Zee. Een modern hostel, fraai gelegen op 30minuten lopen van het strand. Steden als Alkmaar en Bergen liggen op steenworp afstand. Het Hostel is In 2012 compleet verbouwd  en bied tijdens de conferentie plaats voor +/- 140 deelnemers.

Wat bedragen de kosten voor deelname? (prijzen onder voorbehoud)
De standaard registratiekosten voor vol-pension en een slaapplaats in een gedeelde 4 persoons kamer bedragen bij aanmelding voor 28 februari 2016 €185,-p.p. na 28 februari 2016 bedragen de kosten €215,- p.p. Er zijn tegen meerprijs een beperkt aantal 1 en 2 persoons kamers beschikbaar. Meer info in de bron van deze blog. Bron: Vallende Sterren.

Share

Speak Your Mind

*