22 juli 2018

Nieuw model levert elegante verklaring voor eigenaardige puinschijf rondom Beta Pictoris

Klikken voor een korte animatie van de puinschijf rond Beta Pictoris.

Klikken voor een korte animatie van de puinschijf rond Beta Pictoris.

Beta Pictoris is een boeiend en nogal gewelddadig zonnestelsel en dankzij nieuwe modellen hebben we nieuwe inzichten verkregen in de chaos van dit jonge stelsel. In het nieuwste model wordt de evolutie van de puinschijf rondom de ster gevolgd over een periode van enkele miljoenen jaren, inclusief de oneffenheden, verstoringen, ringen en golven.

Astronomen Erika Nesvold en Marc Kuchner hebben hiertoe een driedimensionaal deeltjesmodel ontwikkelt van Beta Pictoris, waarin ieder (computer)deeltje staat voor een cluster van fysieke deeltjes die in dezelfde richting bewegen. Het gedrag van deze deeltjes tijdens de gesimuleerde millennia heeft de wetenschappers in staat gesteld om een verklaring te vinden voor de merkwaardige eigenschappen van de schijf rondom Beta Pictoris.

Beta Pictoris staat relatief dichtbij (op 63 lichtjaar afstand) en is relatief jong (zo’n 21 miljoen jaar). De planeet bevat een puinschijf waarin botsingen aan de orde van de dag zijn, en is verder in het bezit van minimaal

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.