29 maart 2024

Signaal Melkwegcentrum komt van duizenden pulsars en niet van donkere materie

Het ‘overschot’ aan gammastraling afkomstig van het centrum van de Melkweg. Credit: NASA / A. Mellinger / Central Michigan Univ. / T. Linden / Univ. of Chicago

Al sinds 2009 bestudeert de gammasatelliet Fermi van de NASA bronnen van hoogenergetische gammastraling aan de hemel en één van die bronnen is het centrum van ons eigen Melkwegstelsel. Al een poosje denkt men dat men in de straling afkomstig van dat centrum een signaal heeft gevonden dat afkomstig is van deeltjes donkere materie, die daar in de extreme omstandigheden van dat centrum – dicht bij het superzware zwart gat Sgr A* – met elkaar annihileren en daarbij opgaan in gammafotonen. Maar nu blijkt uit berekeningen van twee onafhankelijke teams van wetenschappers dat het gevonden signaal vermoedelijk voor het grootste deel afkomstig is van duizenden pulsars, die zich in het centrum van de Melkweg moeten bevinden. Pulsars zijn zeer compacte neutronensterren – zeg maar ruim een zonsmassa in een bolletje van 15 km doorsnede – die snel roteren en als kosmische vuurtorens naar twee richtingen straling uitzenden. Die pulsars zijn nu nog niet ontdekt, maar studies met grotere telescopen zouden die moeten kunnen aantonen.

Het Fermisignaal, afgebeeld op een foto van het centrum van de Melkweg Credit: NASA/DOE/International LAT Team

De crux zit ‘m uiteraard in de details, want de woorden ‘vermoedelijk voor het grootste deel…’ laat ruimte over voor de mogelijkheid dat een klein gedeelte toch afkomstig is van donkere materie. In die zin lijkt dit op de discussie rondom de vorig jaar ontdekte B-mode polarisatie in de kosmische microgolf-achtergrondstraling, waarvan men nu zegt dat die voor het grootste deel ontstaat door lokaal stof in de Melkweg en niet door primordiale zwaartekrachtsgolven uit de inflatietijd van de oerknal. Er schijnt binnenkort een nieuwe publicatie te komen van Fermi en wellicht dat we dan meer te weten komen over dit boeiende onderwerp, waarover de discussie al in 2008 begon met de PAMELA-waarnemingen aan het centrum van de MelkwegHier en hier zijn de vakartikelen van de twee teams over de analyse van de Fermi-gegevens. Bron: New Scientist.

Share

Comments

  1. Voor de liefhebbers, die er écht verstand van hebben ( ik niet):

    http://arxiv.org/abs/1506.05124

    Mies

  2. Giga Gerard zegt

    Ik zie dit soort berichten graag Adrianus! Donkere materie, ha!

Speak Your Mind

*