23 juli 2018

New Horizons werkt weer Рnog ̩̩n week tot de flyby langs Pluto

new-horizons-color-pluto-july-6-2015

Net als in een spannende thriller de bloeddorstige seriemoordenaar op net laatst nog dreigt toe te slaan zo werden we op Independance Day 4 juli j.l. opeens geconfronteerd met een New Horizons sonde, die na een lange vlucht van 9,5 jaar tien dagen voor z’n scheervlucht (‘flyby’) langs Pluto en z’n manen opeens in een safe mode schoot. Het probleem bleek allemaal reuze mee te vallen – iets met de software van de boordcomputer – en vandaag is de sonde weer geheel actief geworden. Dat leverde ons direct bovenstaande foto op van Pluto, waarop we weer het rijtje donkere vlekken aan de evenaar zien, die we vorige week ook al als een soort van vingerafdrukken hadden gezien. De foto is afgelopen vrijdag 3 juli gemaakt, dus v

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  “Helaas is dit niet de kant die op 14 juli naar de New Horizons toe gekeerd is.”

  Ja, daar zeg je zowaar wat. Eigenlijk jammer dat New Horizons niet is voorzien van een paar mini-sondes met een cameraatje aan boord die één dag van te voren worden losgelaten en dan elk een iets andere koers volgen. Dat zou vast fraaie opnames hebben opgeleverd. Is dat ‘Hen & Chickens-idee echt niet overwogen destijds? Of opper ik nu een idee dat technisch totaal niet haalbaar is?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Ja, het idee op zich is best aantrekkelijk. Ik denk alleen dat het praktisch niet uitvoerbaar is. Al die mini-sondes moeten naast een camera ook uitgerust worden met een zender, die sterk genoeg is om contact te houden met het moederschip New Horizons (die vervolgens het signaal weer naar aarde stuurt). Philae heeft al moeite om contact te krijgen met Rosetta als de afstand nog geen 200 km is, dus de New Horizons (die 1,2 miljoen km per dag aflegt) moet wel een erg sterke ontvanger hebben om dan signaal van de mini-sondes te ontvangen.

 3. Rob Brandon zegt:

  Men had ook een orbiter met New Horizons mee kunnen sturen om die van de moedersonde los te maken en banen om Pluto te laten cirkelen. Dan kunnen er heel veel foto’s gemaakt worden. New Horizons schiet immers Pluto snel voorbij.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Ik denk dat het afremmen van die orbiter een hele toer zou zijn geworden. New Horizons is nou niet bepaald een stoptreintje en zelfs geen intercity. Eerder een TGV.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 4. Ben ondertussen wel erg nieuwsgierig naar de nieuwe foto’s. Enig idee wanneer deze bekend worden?

 5. Ik las de blog vanmorgen. Foto’s worden steeds beter 🙂

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.