20 juli 2018

Tropomi is klaar voor gebruik

Sentinel 5 Precursor

Sentinel 5 Precursor

Het in Nederland gebouwde aardobservatie-instrument Tropomi is klaar voor gebruik. De afgelopen weken is het instrument bevestigd aan de satelliet Sentinel 5 Precursor, die volgend jaar naar de ruimte vliegt. Vanuit daar zal Tropomi de luchtkwaliteit van onze planeet in kaart brengen. Tijdens zijn toekomstige omzwervingen om onze planeet zal Tropomi onder andere de hoeveelheid koolmonoxide, methaan, stikstofioxide en ozon in onze atmosfeer meten. Dankzij de resolutie van 7 bij 7 kilometer brengt het instrument de luchtkwaliteit op aarde straks op stadsniveau in beeld.

Voorafgaand aan de montage werd Tropomi uitgebreid getest en gekalibreerd. De resultaten van die test bewijzen dat het ruimte-instrument straks precies zal doen waarvoor hij ontworpen is, weet Frank Meiboom. Hij werkt als hoofd innovatie bij Airbus Defence and Space Netherlands. Airbus Defence and Space is de bouwer van het ruimte-instrument.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.