16 juli 2018

Pluto is (iets) groter dan gedacht en groter dan Eris

Pluto Charon Earth

Een vergelijking tussen de aarde en Pluto (plus z’n grote maan Charon). Zoals je kan zien is Pluto werkelijk een dwerg in vergelijking met onze eigen planeet.

Pluto blijkt iets groter te zijn dan gedacht, zo blijkt uit metingen die zijn verricht door de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons. De diameter van de dwergplaneet bedraagt zo’n 2.370 kilometer (met een onzekerheid van 12 kilometer) en dat is 50 kilometer groter dan vorige metingen hebben uitgewezen. Omdat de massa van Pluto vrij precies is vastgesteld, betekent een grotere Pluto een lagere dichtheid in z’n inwendige (lees: meer ijs en minder rots). De diameter van z’n grootste maan Charon is vastgesteld op 1208 kilometer en dat is dezelfde waarde die eerder vanaf de aarde verkregen is. Overigens blijken de kleine maantjes Nix en Hydra respectievelijk 35 en 45 kilometer groot zijn, terwijl de diameter van de andere twee maantjes, Styx en Kerberos, nog niet precies is vastgesteld.

Dit is de allerlaatste foto die New Horizons gemaakt heeft van Pluto. Beter foto's die gemaakt zijn tijdens de scheervlucht zullen in de loop van vanavond of morgenmiddag verwacht worden. Dit is de allerlaatste foto die New Horizons gemaakt heeft van Pluto v

Reacties

 1. Nico W zegt:

  Pluto heeft nu een diameter van 2370 km en Eris 2326 km, maar dat is het reflectieve vermogen van Eris maar liefst 96%. Vergelijk dat met een spiegel, die heeft 97% reflectie. Dus misschien zal Eris toch groter blijken dan Pluto. Het laatste woord is daar nog niet over gezegd.

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Hmja dat “definitief” was idd een beetje voorbarig 😉

   • Idd. Pluto is nu precies opgemeten, maar Eris nog niet. dus eigenlijk kan je nog niets zeggen.
    Ik stel voor dat we Nasa vragen om New Horizons toch maar langs Eris te sturen. 🙂

 2. Enceladus Enceladus zegt:

  Mmm, we moeten toch nog wat langer geduld hebben voor de foto’s: http://speld.nl/2015/07/14/kruidvat-fotos-pluto-volgende-week-vrijdag-klaar/

  😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Iwald zegt:

  Hihihihi, LOL 🙂 Mooie foto trouwens van het hart van Pluto. Ik kan niet wachten tot DE foto van de flyby, die nog scherper moet zijn.

 4. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Nog meer humor om te lachen 🙂:P

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.