16 juli 2018

Een overzicht van Norgay Montes en Sputnik Planum in het hart van Pluto

Overzichtsfoto van Tombaugh regio (Credit: NASA/JHUAPL/SWRI/ Marco Di Lorenzo/Ken Kremer/kenkremer.com)

Overzichtsfoto van Tombaugh regio (Credit: NASA/JHUAPL/SWRI/ Marco Di Lorenzo/Ken Kremer/kenkremer.com)

Sinds de scheervlucht afgelopen dinsdag van de New Horizons sonde langs Pluto en z’n manen zijn we iedere dag verblijd met nieuwe foto’s, die ons veel informatie hebben gegeven over deze koude, maar oh zo opwindende buitenpost van ons zonnestelsel. Vandaag kwam ik weer iets nieuws tegen, een overzichtsfoto van de Tombaugh regio, het lichte hart van Pluto, dat genoemd is naar de ontdekker van de dwergplaneet, Clyde Tombaugh. In dat hart liggen twee opvallende gebieden, die je op de foto aangegeven ziet, Norgay Montes met z’n ijzige bergen en Sputnik Planum met z’n ijzige vlaktes – dubbelklikken om te vertombaugheriseren.

Alle foto’s zijn dinsdag 14 juli gemaakt met de Long

Reacties

 1. Nico W zegt:

  Wat mij betreft is het linker deel van de Tombaugh Regio een inslagkrater. Vanuit het midden lopen allerlei lijnen naar buiten. De rechtkant is neergedaald puin. Ook is er een lange en brede baan te zien die helemaal vlak is. Daar door het object geschampt, door het ontstane water weer vlak dichtgevloeid?
  Het ene deel van Pluto is dan overal met die bruine stof bedekt, tot die inslag.
  We zullen zien!

 2. Enceladus Enceladus zegt:

  Gratis te lezen, het juli-nummer van National Geographic: http://issuu.com/teqilatabg/docs/ngusa07

  En daarin een artikel van Nadia Drake (jawel, de dochter van!) over Pluto.

  groet,
  Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.