22 mei 2018

Rosetta maakt zich klaar voor het perihelium 13 augustus van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko

Comet_around_perihelion_node_full_image_2

De Europese sonde Rosetta maakt zich klaar voor het perihelium van 67P/Churyumov-Gerasimenko, de komeet waar ‘ie op 6 augustus 2014 na een reis van meer dan tien jaar

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Kruist deze komeet letterlijk de baan van Jupiter, of wordt hiermee alleen maar weergegeven hoe ver het aphelium ligt en draait de komeet zijn baantjes in een ander vlak? Niet echt heel erg ver, trouwens.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Komeet 67P doorkruist inderdaad de baan van Jupiter, maakt ik weet even niet waar precies de ‘knopen’ liggen van 67P, de plekken waar ‘ie precies het eclipticavlak doorkruist. Komeet 67P heeft een inclinatie van 7 graden, dat is de hoek tussen zijn baanvlak en het eclipticavlak, het vlak waarin de meeste planeten om de zon draaien. Meestal zit de komeet onder of boven het eclipticavlak, slechts twee keer in z’n omloop doorkruist hij dat vlak en dan zou ‘ie in botsing kunnen komen met Jupiter – mits de knoop in de baan van Jupiter ligt. In de volgende interactieve JAVA-applet kan je een indruk krijgen van 67P’s baan: http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=67P;old=0;orb=1;cov=0;log=0;cad=0#orb

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Oké, dan kan dus in theorie ook uitgerekend worden wanneer we weer kosmisch vuurwerk a la Shoemaker-Levy krijgen, want de kans lijkt me groot dat deze komeet dan uiteindelijk een keertje in Jupiter kwakt.

   groet,
   Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*