21 juli 2018

Wat wordt het volgende doel van New Horizons? 2014 MU69 of 2014 PN70?

10-23-2014-NH-to-KBO-Track-for-PIP

Bijna een week geleden vloog de Amerikaanse New Horizons sonde na een tocht van 9,5 jaar vlak langs Pluto en z’n vijf manen, een flyby die we de dagen erna in alle glorie met detailfoto’s hebben kunnen bewonderen. New Horizons’ negen dagen durende ‘close-approach phase’ eindigde donderdag 16 juli en in die periode werd maar liefst 50 gigabyte aan data vergaard, waarvan we door de trage verbindingssnelheid van 1 kb/s nog maar 2% binnen hebben zien druppelen. Die verbinding gaat binnenkort omhoog naar 2 kb/s, maar dan nog gaat het maanden duren voordat alles binnen is. Als dat gebeurd is dan is de Pluto-missie van de New Horizons over en begint ‘ie aan z’n volgende fase, de KBO-missie, de missie waarbij een Kuiperbelt Object zal worden bestudeerd, een uit steen en ijs bestaand object

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Even voor mijn beeld: er zijn toch naar alle waarschijnlijkheid veel meer KBO’s dan wij nu weten? Lopen we niet het risico dat New Horizons er eentje op zijn pad treft waarvan wij het bestaan nog niet afwisten?

  En zo ja, maakt de sonde dan bijvoorbeeld onderweg ieder uur een foto om vervolgens met een bepaalde techniek zelf te kunnen bepalen of hij mogelijkerwijs iets heeft ontdekt en snel meer foto’s te kunnen maken?

  En waar ik ‘risico’ zei is dat natuurlijk ook letterlijk, want een botsing valt immers niet uit te sluiten. Mochten we op een dag ineens niets meer van de sonde horen, dan lijkt me dat hij op pijnlijke wijze zelf een nog onbekende KBO heeft ontdekt.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Ja er zijn meer KBO’s bekend dan PT1, 2 en 3. Na Pluto was KBO 1992 QB1 de eerste die ontdekt werd, dat was in 1992. Daarna zijn er meer dan duizend ontdekt, waarvan hier een lijstje is met de helderste daarvan. Sommige van die KBO’s hebben zelfs manen. Ik denk dat de New Horizons zich concentreert op PT1 en PT3 omdat die redelijk in z’n huidig route liggen, terwijl voor al die andere KBO’s veel meer koerscorrecties moeten plaatsvinden. [Update tien minuten later: ik heb even zitten zoeken naar de complete lijst van KBO’s of TNO’s, Dat blijken er al meer dan 1200 te zijn, hier te vinden]

 3. Obelix Obelix zegt:

  1200 KBO reeds ontdekt, maar de complete lijst van Objecten in de KB (groter dan 100km) schat men op wel 100.000 stuks.
  Als men ook al het Gruis meetelt (> 100km), schat men het aantal ‘komeetachtige brokjes’ op miljarden.

  Voor het voortbestaan van de ‘New Horizons’ maakt het misschien niet eens zoveel uit of het enerzijds geraakt wordt door een zandkorrel of ijsbal-kogel of anderzijds dat het te pletterslaat op een 100km grote komeet.

  Maar hoe groot is die kans eigenlijk?
  Het aantal KB-objectjes is vergelijkbaar met het aantal mensen op Aarde. Als je flink je best doet, is het best mogelijk om nooit (meer) een ander mens tegen te komen… (je moet wel gek zijn, maar het kan)
  De totale ruimte waar de KB zich bevindt is echter enorm veel groter dan het oppervlak van de Aarde.
  De dichtheid van Objectjes in de Kuiper Belt is ‘gewoon’ ontzettend laag.
  De kans op impact is navenant heel klein.

  Groet, Paul

  NB ik denk dat de NH niet continue vooruitkijkt, sommige gruis deeltjes is zo klein en komen toch van recht of links… Als NH het ziet en de koers berekend…, is het al te laat. 😀

 4. Let op – opa vertelt. Toen Pionier 10 en 11 naar Jupiter vlogen werd er oprecht gevreesd voor hun overlevingskans in de planetoïdengordel voorbij Marsl. Nu passeren ruimtescheejesze fluitend hele ringesysteee
  Volgens mij is het grootste risico ruimteschroot rond de aarde.Tegens ben ik van mening dat onbemande apparatuur alles kan wat bemande capsules, stations, shuttles en wat dies meer zij kunnen, alleen goedkoper,beter en minder gevaarlijk.

  groet,K

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Dat laatste ben ik niet met je eens Koos. Als er op dit moment astronauten op Mars waren, dan wisten we al of er wel of geen leven is. Mensen zijn flexibel, die rijdende robots kunnen alleen maar dat waar ze voor gebouwd en geprogrammeerd zijn.

   groet,
   Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.