19 maart 2024

DSCOVR fotografeert achterzijde Maan bij transitie voor de Aarde langs

Credits: NASA/NOAA

Met de Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC), een vier megapixel CCD-camera aan boord van NASA’s Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) heeft men de achterzijde van de maan gefotografeerd, terwijl de maan bezig was een overgang (’transitie’) te maken voor de schijf van de aarde. Die DSCOVR satelliet werd op 12 februari j.l. gelanceerd en hij bevindt zich in het Lagrangepunt L1, een locatie 1,6 miljoen km van de aarde verwijderd, die meer dan 100 dagen na de lancering werd bereikt. Hieronder een voorstelling waar L1 en DSCOVR zich bevinden.

Credit: NASA

DSCOVR nam op 16 juli j.l. een serie foto’s van de achterzijde van de maan, de zijde die we vanaf de aarde nooit zien, omdat we altijd naar één en dezelfde kant van de maan kijken. Van de serie is een prachtige animatie te zien, waarbij je de maan voor de aarde langs ziet schuiven. De noordpool van de aarde bevindt zich linksboven,  we kijken tegen de Stille Oceaan aan. DSCOVR gaat vanuit L1 de zonnewind in de gaten gaat houden en gaat waarschuwen als er vanaf de zon gevaarlijke uitbarstingen zijn, die op aarde het GSM-verkeer, elektriciteitsnetwerken en GPS-systemen kunnen verstoren. Het is niet voor het eerst dat de – met heel veel kraters bedekte – achterzijde van de maan gefotografeerd is. In 1959 maakte de Russische Luna 3 sonde als eerste een foto van de achterzijde. En in 2008 wist NASA’s Deep Impact sonde (toen EPOXI geheten) eenzelfde transitie te filmen. Hieronder een video met de animatie van DSCOVR.

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Avatar foto Enceladus zegt

    Maar was er dan een (gedeeltelijke) zonsverduistering boven de Stille Oceaan op 16 juli?

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Het was toen inderdaad Nieuwe Maan, dus een zonsverduistering hád kunnen optreden, ware het niet dat het alleen gebeurt als de maan in één van zijn ‘knopen’ in z’n baan staat en dat was toen niet het geval. Daarom ging de schaduw van de maan toen onder of boven de aarde langs.

    • Avatar foto Enceladus zegt

      Maar die satelliet hangt toch exact op een Lagrange punt? En zo’n Lagrange punt bevindt zich toch precies in hetzelfde vlak? M.a.w.: als die satelliet de Maan voor de Aarde langs ziet gaan, dan verwacht je eigenlijk een zonsverduistering.

      Enfin, ik las ergens dat NASA de beelden van deze satelliet voortaan veel frequenter wil gaan publiceren, dus zullen we in de toekomst vast een keer de schaduw van een zonsverduistering ‘live’ vanuit de ruimte gaan zien.

      groet,
      Gert (Enceladus)

      • DSCOVR kan alleen de schaduw van een zonsverduistering op de aarde waarnemen als er ook daadwerkelijk een zonsverduistering gaande is. De satelliet kan dan wel vanuit zijn positie zien dat er een transitie plaatsvindt, maar dat hoeft op aarde nog niet te leiden tot een verduistering.

        • Avatar foto Enceladus zegt

          Ja, ik weet dat je gelijk hebt, maar mijn (gebrekkige, of te rechtlijnig denkende?) hersenen willen er maar niet aan dat als de zon, een satelliet, de Maan en de Aarde op één lijn staan er toch geen schaduw is te zien.

          groet,
          Gert (Enceladus)

          • DSCOVR zal een baan hebben die precies in het baanvlak van de aarde ligt, de cirkel begrenst door de baan van de aarde om de zon. Cruciaal in deze discussie is het ‘maanvlak’, het vlak dat de maan inneemt in z’n baan om de aarde. Die is niet precies hetzelfde als het baanvlak van de aarde, er zit een kleine hoek tussen. Alleen op de punten waar de baanvlak van de aarde en dat van de maan elkaar kruisen – de knopen genoemd – kan een maans- of zonsverduistering plaatsvinden, mits het dan Volle Maan resp. Nieuwe Maan is. Zie deze blog met meer info over die knopen: https://www.astroblogs.nl/2010/03/28/de-komende-volle-maan-is-helemaal-niet-vol/

          • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

            Het maanvlak is inderdaad geheld met circa 5 graden t.o.v. het aardvlak. Hier wordt dit haarfijn uit de doeken gedaan:

          • Enceladus heeft natuurlijk gelijk: Zon – Maan – Aarde op een rechte lijn is natuurlijk een verduistering. Maar heeft hij echter ook ongelijk nl. dat de satelliet ook in die lijn staat. DSCOVR beschijft een zgn. Lissajous baan rond Lagrangepunt L1 In dit geval is het dan ook geen knopenkwestie zoals Arie betoogd. Zie ook verwant artikel van jullie eigen blog: https://www.astroblogs.nl/2014/01/31/simulatie-gaia-sonde-in-lagrange-punt-l2/

          • Aanvulling nog ter verduidelijking: “In dit geval” staan DSCOVR – Maan en Aarde in 1 lijn. En de zon niet. En dat kun je als je goed naar de foto’s kijkt ook zien. De schaduwen kun je enigszins rechts van zowel Maan als Aarde waarnemen. Ze zijn niet helemaal “vol”

          • Avatar foto Enceladus zegt

            Dank voor de toelichting. Je hebt natuurlijk gelijk dat DSCOVR niet stil staat, maar ook een baan beschrijft.

            groet,
            Gert (Enceladus)

          • Hé oude mummie, we zouden nog een keertje afspreken toch? 🙂

          • Ja Arie , dat lijkt me leuk , en dan met Jan B. erbij . Een keer sterren kijken in de Biesbosch(?) en natuurlijk als ouwe mannetjes praten over vroeger … haha. Ik woon tegenwoordig aan de andere kant van de Biesbosch. (Trouwens ik zag net dat ik in hetzelfde dorpje woon als Olaf van Kooten, twee sterrenkiekers in 1 dorp die elkaar niet kennen, ’t is dat ik niet meer in die leeftijdscategorie zit anders hadden we nog een JWG-afdeling kunnen oprichten !)
            Arie, Ik meld me wel bij je via FB.
            Groeten Ron alias Charon

          • Woon jij bij Olaf in het dorp? Dan moet je ‘m vast een keer gezien hebben, kan niet missen. 😀

          • Dat zal best ! (maar niet als astroblogger, zal vast een keer veranderen !)

Speak Your Mind

*