19 april 2024

Een prachtig interactief zonnestelsel – Nederlands fabricaat!

Solar System Orrery (Credit: Jeroen Gommers).

Hij is ‘informatieontwerper’ en hij heet Jeroen Gommers. Dat hij informatie over het zonnestelsel kan visualiseren is honderd procent duidelijk, want ik zag zojuist zijn interactieve ‘Solar System Orrery’ en dat interplanetaire uurmechanisme, zoals Gommers het noemt, is werkelijk betoverend mooi – Klik op de afbeelding hierboven om Gommers’ zonnestelsel te openen. Het laat de positie van de planeten en dwergplaneten in ons zonnestelsel zien en door de planeten ’te grijpen’ kan je de beweging naar eigen hand zetten en de tijd versnellen. Ga op een (dwerg-)planeet staan en linksboven verschijnt er informatie over. In een eerdere versie had Gommers ook de planetoïdengordel en Kuipergordel inbegrepen, maar dat werkte nogal vertragend op de interactie, zodat hij deze eruit heeft gehaald. Twee ‘alerts’ rechtsonder wijzen je nog op twee bijzondere posities van de planeten, eentje op 8 september 2040 en vervolgens eentje op 6 mei 2492 (geduld ja!). Bron: Website Jeroen Gommers.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Ik ben even naar 8 september 2040 gegaan (omdat die datum voor mij nog wel haalbaar is, al ben ik dan al wel bejaard…), maar volgens mij staan Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus weliswaar heel dichtbij aan de hemel, maar overdag! Of interpreteer ik het nou fout?

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Je ziet vanaf de aarde (het blauwe bolletje met de maan erbij) gezien de zon rechts, de planeten links ervan. Je zal die planeten dus kort na zonsondergang aan de westelijke hemel zien.

Speak Your Mind

*