29 maart 2024

Rosetta ziet kort voor perihelium uitbarsting op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko

Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Het is nog twee dagen tot het perihelium van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko – het punt in z’n baan dat ‘ie het dichtste bij de zon staat – maar de Europese Rosetta verkenner, die sinds 6 augustus 2014 om de komeet draait, zag er op 29 juli j.l. een voorproefje van: de krachtigste uitbarsting op de komeet die tot nu toe is waargenomen. Met de OSIRIS camera aan boord van Rosetta werd van een afstand van 186 km om 15.24 uur  een uitbarsting gefotografeerd, die kwam vanuit de ‘nek’ van de komeet in een gebied genaamd Anuket. 18 minuten eerder én later waren met dezelfde camera ook foto’s gemaakt, maar die lieten veel minder uitstroom van gassen zien. Hierboven de gemaakte foto’s – dubbelklik om te veranuketeriseren. Door het naderen van het perihelium wordt de komeet flink warm – 13 augustus bedraagt de afstand zon-67P 186 miljoen km – en dat zorgt voor activiteit op de komeet zoals ijs- en stofuitbarstingen. De uitbarsting was zo krachtig dat de zonnewind, de stroom van geladen deeltjes van de zon, erdoor tijdelijk werd weggeblazen. Dat zorgde er op haar beurt weer voor dat het magnetisch veld rondom 67P eventjes verdween, zoals kon worden gemeten met Rosetta’s RPC-MAG instrument (zie de blauwe balk in de figuur hieronder).

Credit: ESA/Rosetta/RPC/IGEP/IC

Met het ROSINA instrument van Rosetta kon precies worden gemeten wat de samenstelling was van de gassen die bij de uitbarsting werden uitgestoten, hieronder een grafiek daarvan. In de grafiek zie je de relatieve hoeveelheid van verschillende gassen ten opzichte van een eerdere meting, die twee dagen eerder werd gedaan. Zo nam de hoeveelheid kooldioxide (CO2) met een factor 2 toe en waterstofsulfide (H2S) zelfs met een factor 11. Water (H2O) bleef constant.

Credit: ESA/Rosetta/ROSINA/UBern/ BIRA/LATMOS/LMM/IRAP/MPS/SwRI/TUB/UMich

Op de komeet zelf staat nog de Philae lander, maar daar is sinds 9 juli j.l. geen contact meer mee, ondanks alle pogingen van de ESA om de communicatie te herstellen. Vanwege het perihelium donderdag zal die dag om 15.00 uur Nederlandse tijd een Google Hangout worden gehouden met diverse betrokken wetenschappers, die dan zullen vertellen over het onderzoek door Rosetta en Philae aan de komeet. In een aparte Astroblog zullen we jullie daarvan op de hoogte houden – als ’t kan zelfs live!  Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Geert Ottenheijm zegt

    Wat betekent: dubbelklik om te veranuketeriseren

  2. Om de grotere versie te zien met daarop de uitbarsting, die kwam uit het gebied genaamd ‘Anuket‘. Flauw woordgrapje, verder geen aandacht aan schenken.

Speak Your Mind

*