17 juli 2018

Grote stukken komen los van Rosetta’s komeet 67P, die vandaag in perihelium is

Comet_at_perihelion_node_full_image_2

Vanochtend om 04.03 uur Nederlandse tijd was het zo ver: de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko bereikte in z’n 6,6 jaar durende omloopbaan zijn perihelium, het punt het dichtste bij de zon. Op dat moment bedroeg de afstand zon-komeet 187 miljoen km. Over ruim drie jaar zal ‘ie z’n aphelium bereiken, 850 miljoen km van de zon vandaan. Hierboven de foto die Rosetta met z’n NavCam nam van 67P een uur voor het moment van perihelium, toen de afstand tussen komeet en sonde 327 km bedroeg. Door de nadering tot de zon is het warm geworden op de komeet – hier en daar ligt de temperatuur iets boven 0

Reacties

  1. Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

    Als ik de animatie bekijk dan denk ik niet dat de eerste frame de originele plek van de rots laat zien. Verder is er nog een stipje te zien die in alle drie de frames voorkomt. De tussenstapjes tussen dit andere brokstuk zijn kleiner dan die van de omcirkelde. Dat kan betekeken dat (uitgaande van een gelijkende snelheid) het omcirkelde brokstuk zich dicht(er) voor de camera bewoog dan het stipje waar ik op doel.

    Ben benieuwd of Rosetta op een dergelijke manier opeens Philae een keer voorbij ziet komen 😉

  2. Kometen blijven voor mij fascinerende hemellichamen, ik snap niet hoe het kan, dat een rotsblok om de 6,6 jaar terugkeert, niemand weet hoe lang al en iedere keer maar weer zoveel water en gas verliest bij zijn passage, terwijl het oppervlakte maar een diameter heeft van 4 kilometer. Je zou je bijna afvragen waar en hoe hij zichzelf weer aanvult.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.