28 maart 2024

Grote stukken komen los van Rosetta’s komeet 67P, die vandaag in perihelium is

Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Vanochtend om 04.03 uur Nederlandse tijd was het zo ver: de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko bereikte in z’n 6,6 jaar durende omloopbaan zijn perihelium, het punt het dichtste bij de zon. Op dat moment bedroeg de afstand zon-komeet 187 miljoen km. Over ruim drie jaar zal ‘ie z’n aphelium bereiken, 850 miljoen km van de zon vandaan. Hierboven de foto die Rosetta met z’n NavCam nam van 67P een uur voor het moment van perihelium, toen de afstand tussen komeet en sonde 327 km bedroeg. Door de nadering tot de zon is het warm geworden op de komeet – hier en daar ligt de temperatuur iets boven 0 °C – en dat zorgt voor een grote activiteit, zoals je aan de streamers van gas en stof kunt zien. Hieronder een kaart van de komeet met in blauw de plekken waar alle streamers vandaan komen.

Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Men schat in dat de komeet op dit moment zo’n 300 kg waterdamp per seconde uitspuwt, duizend keer meer dan toen Rosetta een jaar geleden in een baan om komeet 67P terecht kwam. Naast gas wordt ook stof uitgestoten en dat is zo’n 1000 kg per seconde, hetgeen bij een te nauwe afstand gevaar voor de Rosetta op kan leveren – vandaag de veilige afstand die nu gehanteerd wordt. De komeet blijkt nu zo actief te zijn dat ook grote brokstukken worden uitgestoten, volgens betrokken wetenschapper Sierks tussen 1 en 40 meter in omvang. Hieronder een geanimeerde foto van de uitstoot van één zo’n brokstuk.Boulder_flying_by_comet_mediumNaar verwachting zal de verhoogde activiteit van ’67P’ nog zeker enkele weken aanhouden. Naar aanleiding van het perihelium van vandaag werd vanmiddag met diverse betrokken wetenschappers een twee uur durende Google Hangout gegeven en die kan je hieronder integraal terug zien.

Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Martin Schoenmaker zegt

    Als ik de animatie bekijk dan denk ik niet dat de eerste frame de originele plek van de rots laat zien. Verder is er nog een stipje te zien die in alle drie de frames voorkomt. De tussenstapjes tussen dit andere brokstuk zijn kleiner dan die van de omcirkelde. Dat kan betekeken dat (uitgaande van een gelijkende snelheid) het omcirkelde brokstuk zich dicht(er) voor de camera bewoog dan het stipje waar ik op doel.

    Ben benieuwd of Rosetta op een dergelijke manier opeens Philae een keer voorbij ziet komen 😉

  2. Kometen blijven voor mij fascinerende hemellichamen, ik snap niet hoe het kan, dat een rotsblok om de 6,6 jaar terugkeert, niemand weet hoe lang al en iedere keer maar weer zoveel water en gas verliest bij zijn passage, terwijl het oppervlakte maar een diameter heeft van 4 kilometer. Je zou je bijna afvragen waar en hoe hij zichzelf weer aanvult.

Speak Your Mind

*