19 juli 2018

Paneldiscussie op congres Mars Society trekt haalbaarheid Mars One missie sterk in twijfel

Kolonisten op Mars (Credit: Mars Society)

Simulatie van kolonisten op Mars in het Mars Desert Research Station (MDRS). (Credit: Mars Society)

Afgelopen donderdag 13 augustus is in Washington het jaarlijkse congres van de Mars Society gestart, dat dit jaar voor de 18e keer wordt gehouden en dat duurt tot en met zondag a.s. ’s Avonds werd er een paneldiscussie gehouden over de ‘haalbaarheid van Mars One’, waar naast Mars One-oprichter Bas Lansdorp onder andere ook de MIT wetenschappers

Reacties

 1. Duidelijk, eerst die 3D-printers in orde maken als dat het probleem is. Het zou een stuk gemakkelijker zijn als er een Super-Tech-Bio-Nano-Printer op Mars zou staan (gekheid, maar toch) Dan kun je kopieën van aardse mensen daar heen printen.
  Maar goed, het mooiste zou zijn dat de nieuwe Mars bewoners na de opstart zo min mogelijk afhankelijk van ons gaan worden. Het lijkt me niet makkelijk om daar met een kleine groep mensen op Mars te bivakkeren in het begin. Is het niet handiger om hooguit 1 of 2 mensen daar heen te sturen met een intelligente/handige humanoid?
  https://www.youtube.com/watch?v=3IFuv1AVouM
  Als er wat fout gaat is er de humanoid er iig nog.

 2. Enceladus Enceladus zegt:

  Hoewel ik ook grote vraagtekens zet bij de haalbaarheid van Mars One, wil ik wel even opmerken dat het MIT-onderzoek mede door NASA gefinancierd is. NASA zit vast niet te wachten op een andere organisatie die als eerste mensen op Mars zet, want feitelijk heeft NASA dan gefaald. Natuurlijk zit NASA ook niet te wachten op een andere organisatie die wel mensen op Mars zet maar ze niet in leven weet te houden. Want als dat mis gaat, dan wordt het vast een stuk lastiger om bemande ruimtevaartvluchten te financieren. Even kort door de bocht: NASA is gewoon niet blij met Mars One.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Onhaalbaar experiment. Een mens heeft per dag 2ltr water nodig, daar zou dat wel eens 3ltr kunnen zijn. Verder ben je ongeveer 1kg per dag kwijt aan vast voedsel, dat is dan al gevriesdroogd materiaal. Er is op Mars nog steeds geen water gevonden, wel sporen, maar geen tastbaar bewijs dat er direct water beschikbaar is in grootte hoeveelheden. En dan moet het nog drinkbaar gemaakt kunnen worden. Omdat Mars geen of bijna geen atmosfeer heeft is de straling tot op de grond vele malen hoger dan hier op Aarde, dus alles wat op Mars beschikbaar is, is ook nog eens door de verhoogde straling mogelijk niet bruikbaar.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Ahum, er is ijs gevonden hoor. Vlak onder het oppervlak. Nu alweer de foto’s van de Phoenix vergeten?
   Zie: http://www.jpl.nasa.gov/news/phoenix/main.php

   Water is er dus wél, al is het dan in bevroren staat. Voor dat drinkbaar maken neemt men natuurlijk apparatuur mee. Als er geen ijs op Mars was gevonden, zou het een onbegonnen zaak zijn.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Enceladus Enceladus zegt:

    Ik heb nog even verder gezocht en vond dit:

    “During its mission, Phoenix confirmed and examined patches of the widespread deposits of underground water ice detected by Odyssey and identified a mineral called calcium carbonate that suggested occasional presence of thawed water. The lander also found soil chemistry with significant implications for life and observed falling snow. The mission’s biggest surprise was the discovery of perchlorate, an oxidizing chemical on Earth that is food for some microbes and potentially toxic for others.”

    Vermoedelijk dus zelfs af en toe ontdooid water. Bron: http://www.jpl.nasa.gov/news/phoenix/release.php?ArticleID=2611

    groet,
    Gert (Enceladus)

 4. Het is wel aardig zoals de tekst bij elkaar is gezet. Ik lees ook dat het perchlorate wordt gevormd door waterdamp. Dat is dus bij lange na niet voldoende om voor vier mensen een dagelijks rantsoen water te geven. Er staat ook te lezen dat de straling te hoog is voor leven zoals wij dat kennen. Misschien is er ijs te vinden op Mars aan het oppervlakte. Maar wat is oppervlakte, direct voor het oprapen, 10cm onder de grond, een meter onder de grond of nog veel dieper? En er mag dan wel bewijs van aanwezigheid van water zijn, er heeft niet bij gestaan in grote hoeveelheden, vloeibaar en vrij van smetten zodat het drinkbaar is. Als het ijs eerst ontdooit moet worden (kost enorm veel energie) en daarna gefilterd (filters lopen vol en moeten regelmatig gereinigd worden met schoon drinkwater) moet worden heb je nog steeds het probleem dat het chemisch verontreinigd kan zijn. Dat krijg je er niet uit met een “eenvoudig” filter. Ik vind dat er erg veel “misschien” zaken bij staat en om daar nu op te gaan gokken met de wetenschap dat er geen andere weg is.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Zoals je vast wel weet, was Phoenix niet mobiel. Toch vond hij vrijwel direct onder het oppervlak (ik geloof dat het 10 cm. was) ijs. Het is dus niet zo dat er een rover weken lang heeft moeten rondrijden en meters diep graven (dat kunnen ze nog niet eens) om ijs te vinden.

   IJs zal inderdaad ontdooit moeten worden, maar dat kan met door zonlicht opgewekte energie. Snel zal dat niet gaan, maar het kan natuurlijk wel.

   Verder zal men bij MarsOne natuurlijk een voorraad water meenemen. Niet extreem veel, want elke liter weegt immers een kilo. En uiteraard zal men water winnen uit de urine van de Marsgangers. Dus even tegen een boompje* gaan plassen is er niet bij, want dat is verspilling van een kostbaar goedje. 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

   * bij wijze van spreke natuurlijk

   • Mocht ik cartoonist zijn geweest, zou ik in de pen kruipen en een Mars-One ruimtescheepje tekenen, dat drie maanden onderweg is, met een aanhangwagentje met boompjes erin, met de tekst eronder:
    “Water voldoende op Mars-One standplaats, na nieuw onderzoek”. 🙂

 5. Enceladus Enceladus zegt:

  Volgens de roadmap van MarsOne moet de training van kandidaten volgend jaar beginnen: http://www.mars-one.com/mission/roadmap

  De illustratie suggereert dat ze een volledige mock up (of zou het al deels functioneren?) ergens in een woestijn gaan zetten. Lijkt me dat we volgende zomer al wat gezien moeten hebben. Ben heel benieuwd.
  Iemand een idee of MarsOne financieel gezond is?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Ik weet niet of Mars-One financieel gezond is, maar ik denk dat het project geen kans van slagen heeft, omdat het te vroeg komt. Mocht de leiding onder ESA hebben gestaan, dan was mijn vertrouwen een stuk groter.

 6. Inmiddels heb ik ook de link naar de integrale uitzending van het debat te pakken: http://www.ustream.tv/recorded/70819066 Hij duurt bijna twee uur, dus daar moet ik wel even de tijd voor nemen. Ik denk dat ik ‘m vanavond ga bekijken.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.