20 juli 2018

Wat valt er aan de sterrenhemel te zien in september 2015?

hemel
Op maandag 1 september 2015 begint de weerkundige herfst en de astronomische herfst, ook wel ‘equinox’ genoemd, start vervolgens op 23 september. In september worden de nachten opvallend langer waardoor dit voor veel amateur-astronomen de start is van een nieuw seizoen van interessante waarnemingen. In dit artikel bespreken we wat er zoal te zien aan de sterrenhemel in september 2015.

OPGELET:
Kijk nooit naar objecten die zich dicht bij de Zon bevinden zonder voldoende bescherming. Kijk nooit door een telescoop, verrekijker of andere optische apparatuur richting de Zon. Dit kan het netvlies onherstelbaar beschadigen met blindheid tot gevolg!

De Maan en de planeten

De planeet die zich het dichtst bij de Zon bevindt, Mercurius, gaat in september 2015 kort na de Zon onder waardoor deze planeet niet zichtbaar is met het blote oog. Venus, de tweede planeet in ons zonnestelsel gezien vanaf de Zon, is ’s morgens als een heldere ‘ster’ te zien in het oosten. Venus heeft op dat moment een schijnbare helderheid van magnitude -4,1 en bevindt zich tot 21 september in het sterrenbeeld Kreeft (Cancer). De zichtbaarheid van Venus neemt vlug toe en vanaf 15 september 2015 komt deze planeet meer dan drie uur voor de Zon op. Met een kleine telescoop moet de fase van Venus, een kleine sikkel, al zichtbaar zijn. Mars, ook wel de ‘rode planeet’ genoemd omwille van zijn kleur, is ’s morgens in het oosten te zien in de buurt van de veel heldere planeet Venus. Mars heeft op dat moment een schijnbare helderheid van magnitude +2,0 en bevindt zich in het sterrenbeeld Leeuw (Leo). Ook de zichtbaarheid van Mars neemt in september 2015 verder toe. De grootste planeet uit ons zonnestelsel, Jupiter, is omstreeks 12 september 2015 terug te zien aan de ochtendhemel.

Samenstand van Jupiter, Venus, Mars en de maan van 10 tot 12 september (credit: Sterrengids 2015).

Samenstand van Jupiter, Venus, Mars en de maan van 10 tot 12 september (credit: Sterrengids 2015).

Jupiter kan dan kort voor het aanbreken van de dag worden teruggevonden in het oosten en heeft een schijnbare helderheid van magnitude -1,3. Op vrijdag 25 september 2015 kunnen we de vier grootste manen van Jupiter (Io, Callisto, Ganymedes en Europa) ten oosten van de planeetschijf terugvinden. In toenemende afstand van de planeet staan op dat moment Io, Europa, Callisto en Ganymedes. Saturnus, de prachtige planeet met zijn indrukwekkend ringenstelsel, is in september 2015 ’s avonds laag boven de horizon in het zuidwesten waarneembaar in het sterrenbeeld Weegschaal (Libra). De zichtbaarheid van Saturnus neemt af en eind september gaat deze planeet twee uur na de Zon onder. De twee verste planeten in ons zonnestelsel, Uranus en Neptunus, vinden we in 2015 terug in de sterrenbeelden Vissen (Pisces) en Waterman (Aquarius). Deze gasplaneten hebben een helderheid van magnitude +6,2 (Uranus) en +7,8 (Neptunus) waardoor deze enkel zichtbaar zijn met een telescoop. De gasplaneet Neptunus is op 1 september 2015 ook in oppositie. Deze planeet staat nu pal tegenover de Zon aan de hemel en is hierdoor de hele nacht waarneembaar. Op maandag 28 september 2015 is het volle Maan. Op vrijdag 11 september 2015 kunnen we onder gunstige omstandigheden de laatste maansikkel zien voor de volgende Nieuwe Maan. De Maan is op dat moment voor 3,8% verlicht.

Maansverduistering

In de nacht van 27 op 28 september 2015 heeft er een totale Maansverduistering plaats die in gans Europa zichtbaar is. Een maansverduistering is een astronomisch fenomeen dat plaatsvindt wanneer de Zon, de Aarde en de Maan zich op

Reacties

  1. 1 september 2015 begint op dinsdag. En wat doen 22 juni 2013 en 27 juni 2014 in het verhaal ?

  2. De tekst is inmiddels aangepast. Charon, nogmaals bedankt.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.