20 juli 2018

Kloppend hart van verre cluster van sterrenstelsels blijkt ware ‘sterrenfabriek’ te zijn

hs-2015-32-a-web_print

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Hubble en Spitzer ruimtetelescopen een ver verwijderd cluster van sterrenstelsels ontdekt, waarvan het centrum overmatig veel nieuwe sterren produceert. Normaal gesproken worden centra van clusters van sterrenstelsels gedomineerd door reusachtige elliptische sterrenstelsels, zoals M87 in de relatief nabije Virgocluster, stelsels die vooral uit oude, koele, roodgekleurde sterren bestaan, een doodse plek waar geen nieuwe sterren worden geboren. In het geval SpARCS1049+56 lijkt daar echter geen sprake van te zijn. Het

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.