28 maart 2024

Galileo 9 en 10 zijn vannacht gelanceerd

Launche in Europe’s space port of VS12. Credit: ESA.

Afgelopen nacht om 04.08 uur Nederlandse tijd, toen de meesten van ons nog op één oor lagen, zijn vanaf Europa’s Spaceport Kourou in Frans Guyana twee Galileo satellieten de ruimte in gebracht met een Sojoez draagraket. Met de Fregat, de bovenste trap van de Sojoez, werden de twee satellieten in een ‘MEO’ gebracht, een ‘medium earth orbit’, op een hoogte van 23.522 km boven het aardoppervlak. Uiteindelijk moeten er dertig van die satellieten in de ruimte komen, die samen het Europese Galileo navigatiesysteem gaan vormen, een tegenhanger van de Amerikaanse GPS satellieten.

Credit foto: Marco Langbroek.

Niet iedereen lag overigens vannacht op één oor, want 22 minuten na de lancering werd de overkomst van de Fregat trap met in z’n laadruim de twee Galileo satellieten boven Nederland waargenomen door Marco Langbroek in Leiden. Hierboven een foto die hij van de doorkomst wist te maken, eentje met een belichtingstijd van vier seconden met een Canon EOS 60D, EF 2.5/50mm lens, 800 ISO. De overkomst werd ook waargenomen door Cees Bassa in Drenthe en die wist daar deze foto van te maken, eentje waarop laag boven de horizon een vaag mistig spoor te zien is, hetgeen vermoedelijk te maken heeft met het uitzetten van de motor, dat om 04.31 uur Drenthse tijd – ahum – gebeurde.

Credit foto: Cees Bassa.

Hieronder de video met de lancering van de Soyuz en de twee Galileosatellieten in Frans Guyana – ‘attention pour le DDO! trois deux une top, allumage vulcan!

Bron: ESA + SatTrackCam leiden.

Share

Comments

  1. Jij dacht zeker: “In Drenthe had je strafkolonie Veenhuizen en aangezien Noord-Korea één grote strafkolonie is en sinds kort een eigen tijdzone heeft, zal Drenthe dat ook wel hebben.”

    😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Tsjonge, jij kan mijn gedachtelijn aardig volgen. 😀

  3. Stomme vraag misschien, maar waarom moet er een tegenhanger komen en kunnen we niet wachten totdat GPS zijn levensduur heeft bereikt en dan een nieuwe te lanceren…???

  4. Wat dacht je van politieke spanningen? De nauwkeurigheid van het Amerikaanse GPS systeem wordt bepaald door het Amerikaanse leger. Als dat leger van mening is dat zij de rest van de wereld, om welke reden dan ook, op een zijspoor moeten zetten hebben alle systemen die afhankelijk zijn van dat GPS systeem een klein probleem. Moet er niet aan denken dat een transportmiddel, met voor de natuur (dus ietsje ruimer dan alleen mens) gevaarlijke stoffen, waarvan de koers wordt bepaald door GPS, ergens tegenaan knalt met alle gevolgen van dien. Alleen maar omdat ze in Amerika bij het leger een parameter in het GPS hebben gewijzigd.

Speak Your Mind

*