28 maart 2024

Astronomen vinden sterrenstelsel met een “onmogelijk zwart gat”

em>Het elliptische object in het centrum van deze infraroodfoto is het sterrenstelsel SAGE0536AGN. Credit: Vista Magellanic Clouds survey.

Het centrale zwarte gat van een vergelegen sterrenstelsel is veel groter dan mogelijk zou moeten zijn, althans volgens de huidige theorieën over de evolutie van sterrenstelsels. Het sterrenstelsel in kwestie staat bekend als SAGE0536AGN en staat op een afstand van 2 miljard lichtjaar. In het centrum van het stelsel bevindt zich een “active galactic nucleus” (AGN), een extreem helder object dat het resultaat is van een supermassief zwart gat dat actief materiaal aan het verorberen is.De massa van het zwarte gat is bepaald door te kijken naar de snelheid van de gaswolken die rondom het gat bewegen. Als gevolg van het Dopplereffect zal het spectrum van het gas een roodverschuiving en/of een blauwverschuiving laten zien – een blauwverschuiving als het gas naar ons toe beweegt en een roodverschuiving als het gas van ons vandaan beweegt.

Animatie van een Active Galactic Nucleus. Credit: NASA / Dana Berry / SkyWorks Digital

De mate waarop het spectrum verschuift is afhankelijk van de snelheid van het gas. Aan de hand daarvan kun je dan weer de massa van het centrale object (m.a.w. het zwarte gat) bepalen en die blijkt zo’n 350 miljoen zonnemassa’s te bedragen. De massa van het omringende stelsel, die is afgeleid door te kijken naar de beweging van de sterren, blijkt zo’n 25 miljard zonnemassa’s te bedragen. Dat is 70 keer groter dan de massa van het zwarte gat! Toch is dat verschil bijzonder klein – het zwarte gat is 30 keer groter dan gebruikelijk is voor een dergelijk sterrenstelsel. Wetenschappers weten niet hoe dat komt – mogelijk is het zwarte gat veel sneller gegroeid dan voor mogelijk werd gehouden. Het is ook mogelijk dat het zwarte gat een normale groei heeft gehad, maar dat het omringende stelsel gestopt is met groeien. Hoe dan ook, astronomen gaan nu zoeken naar meer stelsels met een opvallend groot zwart gat in hun centrum. Pas dan kunnen we weten of SAGE0536AGN een buitenbeentje is, of het eerste exemplaar is van een geheel nieuwe klasse van sterrenstelsels. Bron: Royal Astronomical Society.

Share

Comments

  1. De oneindigheid en complexiteit van het Universum zal nooit door de mens begrepen kunnen worden. Het intellect kan wat IS niet bevatten.

    • Nou, we komen toch een aardig eind, als je ’t mij vraagt.

      • FredvdSanden zegt

        Wat een zelfoverschatting….

        • Fred, dat jij deze reactie kunt typen is een direct gevolg van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek aan het heelal en de technologie die daaruit is voortgevloeid. Mocht je dat allemaal zelfoverschatting vinden raad ik je aan direct je PC te sluiten, dat is per slot van rekening een resultaat van onderzoek aan dat oneindige en complexe heelal.

          • Iwald: bij gebrek aan een thumbs up-emoticon maar even zo: +1
            Dat heb je heel treffend gezegd!

            groet,
            Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*