21 juli 2018

Best knap: een aarde-overgang over de zon waarnemen door naar Europa en Ganymedes te kijken

Zo zag de overgang van de aarde en de maan er op 5 januari 2014 uit, gezien vanaf Jupiter

Zo zag de overgang van de aarde en de maan er op 5 januari 2014 uit, gezien vanaf Jupiter

Je houdt ’t soms niet voor mogelijk wat ze allemaal voor technieken ontwikkelen om dingen te bestuderen. Neem bijvoorbeeld de transities, het verschijnsel dat een hemellichaam gezien vanaf de aarde voor een ster langs trekt. Dat kan bijvoorbeeld een planeet als Mercurius of Venus zijn, die voor de zon langs trekt, maar het kan ook een verre exoplaneet zijn, die gezien vanaf de aarde voor z’n moederster langs trekt en daardoor diens lichtkracht een kleine dip geeft. Wat als de aarde nou eens voor de zon lang strekt en een aarde-transitie of aarde-overgang meemaakt? Ja, dat komt natuurlijk ook voor, maar daarvoor moet je dan wel ergens buiten de aarde zijn, toch? Nee hoeft niet, want met behulp van het zogeheten Rossiter

Reacties

 1. -38 m/s : 20 cm/s = -190
  dus ongeveer -200 keer [ en niet -400 keer ]

  Groet, Paul

  • gert1904 gert1904 zegt:

   Scherp opgemerkt! 👍. Helaas voor jou is de factor 400 tóch goed! Het originele wetenschappelijke artikel van Molaro et al. staat op:

   http://arxiv.org/pdf/1509.01136v1.pdf

   Een citaat daaruit (pag. 8, rechtsboven):

   “In the case of the Earth transit the expected modulation in radial velocities was of ≈ 20 cm s−1. Instead, an anomalous and very large radial velocity drift was observed. The half amplitude of the radial velocity drift observed was as large as 35 m s−1, i.e. about four hundred times higher and opposite in sign.”.

   Die 35 m/s is blijkbaar de halve amplitude.

 2. Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

  Prachtig die occulte bijzonderheden 😉

  http://www.astroblogs.nl/2015/07/06/occulte-bijzonderheden/

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.