22 juli 2018

WASP-47 heeft een familie van “hete” planeten

Hot Jupiter animation

Animatie van een Hete Jupiter.

In de schat aan gegevens die zijn verzameld door de Kepler-ruimtetelescoop hebben astronomen bewijs gevonden voor een bijzonder planetenstelsel. De planeten draaien rondom de zon-achtige ster WASP-47, die zich bevindt op een afstand van 640 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Waterman.

De eerste planeet is een standaard Hete Jupiter, een massieve gasreus die in slechts 4 dagen rondom z’n moederster draait. Nu blijkt die planeet vergezeld te worden door nog twee planeten die op een belachelijke korte afstand tot de moederster staan. De eerste is een Super-Aarde met een omloopbaan van slechts 0,79 dagen; de tweede is een Hete Neptunus met een “jaar” van negen dagen.

WASP-47 transits

Het feit dat deze ster niet

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.