16 april 2024

WASP-47 heeft een familie van “hete” planeten

Animatie van een Hete Jupiter. Credit: Wikipedia Commons

In de schat aan gegevens die zijn verzameld door de Kepler-ruimtetelescoop hebben astronomen bewijs gevonden voor een bijzonder planetenstelsel. De planeten draaien rondom de zon-achtige ster WASP-47, die zich bevindt op een afstand van 640 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Waterman.

De eerste planeet is een standaard Hete Jupiter, een massieve gasreus die in slechts 4 dagen rondom z’n moederster draait. Nu blijkt die planeet vergezeld te worden door nog twee planeten die op een belachelijke korte afstand tot de moederster staan. De eerste is een Super-Aarde met een omloopbaan van slechts 0,79 dagen; de tweede is een Hete Neptunus met een “jaar” van negen dagen.

Credit: Juliette C. Becker et al

Het feit dat deze ster niet één, maar drie “Hete Planeten” heeft, die bovendien allemaal van een ander type zijn, kan astronomen wellicht helpen te begrijpen hoe dit soort planeten precies ontstaan. Overigens lijkt WASP-47 nog een vierder planeet te hebben, een Jupiterachtige gasreus in een veel wijdere omloopbaan van 571 dagen. De massa van de vier planeten is vrij precies bepaald. WASP-47b bevat 340 aardemassa’s, terwijl WASP-47d (de Hete Neptunus) zo’n 8,5 aardemassa’s “weegt”. De Super-Aarde, die WASP-47e is gedoopt, heeft een massa van 5 aardes en de buitenste “Jupiter’, WASP-47c, bevat zo’n 400 aardemassa’s.

Credit: Juliette Becker et al.

Share

Speak Your Mind

*