24 mei 2018

Astrofotografie voor Dutchies – Deel 2

Sterrenbeelden

Het vorige deel van deze blogserie gaf een introductie tot het fotograferen van de nachtelijke hemel – de Astrofotografie. Wat er allemaal mogelijk is met simpele middelen, beschreven vanuit het oogpunt van de auteur. Een simpele compact camera, een simpele telescoop, en een eenvoudig camerastatief. Niets meer, niets minder!

Deze ‘aflevering’ van de reeks zal gaan over het fotograferen van de sterrenbeelden. De telescoop zullen we hiervoor niet nodig hebben, want we willen meestal zoveel mogelijk van de nachtelijke hemel op de foto zetten. Een statief voor de camera is wel handig, hoewel een zakje gevuld met rijstkorrels ook al werkt.

Kiezen van het onderwerp

Voor het fotograferen van sterrenbeelden zijn denk ik twee zaken belangrijk. Ten eerste moet je een beetje weten wat je wilt gaan fotograferen. Of anders gezegd, je moet weten waarop je de camera wilt richten. Een handig hulpmiddel hierbij is het gratis programma Stellarium. Is op bijna elk type computer te installeren en brengt – geheel in lijn met de titel van deze blogreeks – volledig gratis een planetarium binnen jouw handbereik.

Locatie instellen kan door op F6 te drukken waarna je de GPS locatie kan invoeren.

Locatie instellen kan door op F6 te drukken waarna je de GPS locatie kan invoeren.

Om te zorgen dat Stellarium de sterenhemel tekent zoals het eruit ziet vanaf jouw locatie, zal je Stellarium eerst moeten laten weten waar jij je bevindt. Het best

Reacties

 1. Martin, wederom een zeer uitgebreide blog over het fotograferen van astronomische objecten met eenvoudige middelen. Hulde daarvoor!

 2. Jan Brandt zegt:

  Morge Martin….
  Zeer smakelijk en zeer leerzaam leesvoer, waarde collega!!
  Eh….je weet toch van het bestaan van de “amateur astronomische eredivisie”…te weten de Landelijke werkgroep astrofotografie?? Echt helemaal DE omgeving voor iemand met jouw aspiraties!!!
  Ok….aangezien de najaarsbijeenkomst (leuk..leuk..leuk!!) net vorige week heeft plaatsgevonden is het weer (in mijn geval ongeduldig!!)een half jaartje wachten voor de volgende “astrofotografische mega-happening”, maar toch….van harte aanbevolen!
  Of…..je bezoekt gelijk moi, als astronomisch toetje, de aankomende (14 November) “Astrodag 2015″ in Goirle….iets astronomisch algemener qua opzet en dus iets minder astrofotografisch speciallistisch…maarre….ook heel gezellig en leerzaam!!
  Kenne we wellicht ” tete a tete” een babbeltje maken over de geneugten van het plaatjezzz schieten van het uitspanzzzel !?!

  • Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

   Nou Jan, ik weet niet of ik in Goirle aanwezig zal zijn. Is niet bepaald naast de deur voor mij en ik ben al veel van huis de komende tijd.

   Zo ben ik morgen, vanwege mijn ‘andere hobby’, heel de dag in Rotterdam. Ik ben daar aanwezig op het BALK Top festival in de Doelen. Om 16.10 in de Jurriaansezaal mag ik op het podium staan met mijn acappellagroep VPS KeK.

Laat wat van je horen

*