28 maart 2024

Nee, Alpha Centauri Bb is toch geen exoplaneet – vermoedelijk niet tenminste

Impressie van Alpha Centauri B en de exoplaneet Alpha Centauri Bb. Credit: ESO/L. Calçada

Drie jaar terug werd de ontdekking bekend gemaakt van Alpha Centauri Bb, een exoplaneet die zou draaien om Alpha Centauri B, de ster die samen met Alpha Centauri A en de veel zwakkere Proxima Centauri een drievoudig stelsel vormt, dat zich van alle sterren het dichtst bij ons zonnestelsel bevindt. De afstand tot de zon bedraagt 4,36 lichtjaar. Een exoplaneet die kosmisch gesproken naast de deur ligt, dat schiep heel wat verwachtingen, zeker toen geroepen werd dat de aardachtige rotsplaneet levensvatbaar is. Maar wat blijkt nu uit een studie door een drietal sterrenkundigen: dat Alpha Centauri Bb vermoedelijk helemaal niet bestaat, dat het een ‘geest’ is, een product van een niet complete set van gegevens. Het bestaan van de planeet was destijds gebaseerd op een schommeling in de beweging van de ster, een soort wiebel die ook wel wordt aangeduid met z’n radiële snelheid en die gemeten kon worden door de verschuiving van de lijnen in het spectrum in de gaten te houden. De schommeling was uiterst klein, een ‘Dopplerverschuiving’ van pakweg een halve meter per seconde, zeg het tempo van iemand die normaal loopt.

De radiële snelheid in het spectrum van Alpha Centauri B. Credit: Vinesh Rajpaul et al.

In de studie, die binnenkort gepubliceerd wordt in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society staat dat de oorspronkelijke meting, gedaan met de telescoop van het La Silla Observatorium in Chili, slechts waar kon nemen bij goed weer en daardoor een beperkte dataset had. Aangetoond kon worden dat de gemeten radiële snelheid niet te maken heeft met een hypothetische exoplaneet die rondom Alpha Centauri B draait, maar dat het terug te leiden was naar de metingen in Chili zelf. Honderd procent zekerheid dat Alpha Centauri Bb echt niet bestaat hebben Vinesh Rajpaul en z’n collega’s niet, maar ze denken wel dat op basis van hun computersimulaties de planeet vermoedelijk niet bestaat. De sterrenkundige Brian Koberlein wijst op een interessant gevolg hiervan: de naam Alpha Centauri Bb staat nu in alle boeken als de exoplaneet die om Alpha Centauri B draait, een exoplaneet die dus niet lijkt te bestaan. Mocht er met nieuwe waarnemingen een nieuwe exoplaneet worden ontdekt, dan zal die Alpha Centauri Bc gaan heten, kortweg ? CEN Bc. En ? CEN Bb dan? Da’s een ‘geest planeet’, de naam van een niet bestaande geest. 😀 De tip voor deze blog kwam van lezer Bas, waarvoor hartelijk dank. Bron: Gizmodo + Koberlein.

Share

Comments

  1. Hoi Arie,

    Leuke blog heb je er van gemaakt. Dank je wel.
    Het meest spannende vind ik nog dat ze signalen hebben opgevangen van een aardachtige planeet op grotere afstand van de ster. Nu hopen dat die wel echt bestaat :). Zou wel megavet zijn als er een planeet ter grote van de aarde op de goede afstand rond de dichtsbijzijnde ster draait 🙂

Speak Your Mind

*