28 maart 2024

Voor dit jaar zitten de protonenbotsingen in de LHC er weer op

Credit: CMS/CERN

Op 3 november j.l. gierden voor de laatste maal de protonen met bijna de lichtsnelheid door de 27 km lange Large Hadron Collider (LHC), ’s werelds grootste deeltjesversneller van CERN bij Genève. Sinds de start van Run 2 op woensdagochtend 3 juni vliegen er protonen met een energie van 6,5 tera (één biljoen) elektronvolt door de LHC en vervolgens knallen die met een botsingsenergie van ?s=13 TeV tegen elkaar om vervolgens uiteen te spatten in een gigantische cascade van deeltjes. De LHC wordt nu klaargemaakt om vanaf 23 november a.s. gedurende enkele weken zware loodionen met ?s=2,51 TeV tegen elkaar te knallen, waarbij ze zullen proberen om de omstandigheden tijdens de oerknal na te bootsen.

Credit: CERN

In de afgelopen vijf maanden is tijdens run 2 ruim 4 inverse femtobarn aan data verzameld bij de protonenbotsingen, 4,32 /fb om precies te zijn door ATLAS en 4,11 /fb door CMS. In de afbeelding bovenaan zie je bijvoorbeeld de ‘geïntegreerde luminositeit’ van CMS, zoals die hoeveelheid botsingen wordt genoemd. Je ziet aan de afbeelding dat de hoeveelheid botsingen vooral na half september sterk toenam. In de eerste maanden na de start van Run 2 kampte men met veel problemen, zoals het voorkomen van UFO’s. Komende maanden gaat men alle botsingen die opgenomen zijn analyseren en de verwachting is dat ergens in het voorjaar van 2016 de eerste resultaten bekend zullen worden gemaakt. Dan zal wellicht duidelijk worden of er nieuwe deeltjes gevonden zijn, die niet passen binnen het Standaard Model van de elementaire deeltjes en natuurkrachten. Er wordt nu al volop gespeculeerd over hobbels in de gemeten data, zoals eentje bij 2 TeV, die wellicht verband houdt met supersymmetrische tau leptonen, en een hobbel bij 145 GeV, die wellicht van een tweede Higgs boson is. Hopelijk weten we over een half jaartje meer daarover. Bron: Francis Naukas.

Share

Comments

  1. Arno Groenendal zegt

    Beste Arie,

    U als wetenschapsman wat vind U er nou zelf van zoals die gevaarlijke experimenten zoals de Oerknal na gaan bootsten en een hitte gaan veroorzaken gelijk de zon ?
    Wat willen ze daarmee bereiken ?
    Ik vraag me af weten ze wel wat ze doen ? of proberen ze iets en dan maar kijken hoe het afloopt ?
    De wetenschap is knap dat weet ik maar gaan ze nu niet te ver met alle risico’s van dien ?
    Groeten Arno

Speak Your Mind

*