24 mei 2018

Is de ontbrekende normale materie eindelijk gevonden?

Een simulatie van de filamenten en knooppunten van het kosmische web.

Een simulatie van de filamenten en knooppunten van het kosmische web.

Van alle materie in het universum bestaat slechts 20 procent uit “normale materie”, oftewel de atomen, protonen en elektronen waarmee wij vertrouwd zijn. De rest is allemaal mysterieuze donkere materie, waarvan we nog altijd geen idee hebben wat het is. Toch is ruim de helft van de normale materie lange tijd “kwijt” geweest, onvindbaar in normale surveys. Waar heeft die “missende baryonische materie” zich verstopt? In de lange filamenten tussen clusters van sterrenstelsels, zo blijkt uit onderzoek naar de cluster Abell 2744.

Uitgebreide onderzoeken naar de structuur van het heelal op grote schaal hebben eerder al uitgewezen dat materie in het universum niet homogeen verdeeld is, maar geconcentreerd is in een filamentaire structuur: het kosmische web. In de knooppunten van het web wordt het meeste materie geconcentreerd en hier kunnen sterren en sterrenstelsels gevonden worden. Deze knooppunten worden door “slierten” met elkaar verbonden en astronomen hebben gebruik gemaakt van de XMM-Newton ruimtetelescoop om die filamenten eens goed te bekijken.

De filamenten blijken gevuld te zijn met superheet gas met een temperatuur van tien miljoen graden. Men heeft de totale massa van dat superhete r

Reacties

 1. Wybren de Jong zegt:

  Tien miljoen graden is ook de temperatuur waarbij kernfusie van waterstof tot helium kan plaatsvinden.
  Is het toevallig dat het hete gas in de filamenten deze fusie-temperatuur heeft, of is daar een reden voor?

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Volgens mij is dat toeval. De dichtheid van dat gas is sowieso veel te laag voor fusie. Ook kan de temperatuur van dat gas variëren van één tot twintig miljoen graden, die tien miljoen is een gemiddelde.

 2. folkert zegt:

  Zo heet, waarom koelt dat gas niet af tot bv de temp. van de achtergrondstraling?
  Waar komt die energie dan vandaan?

 3. Dat dit nooit eerder is opgevallen, want er is toch ook al voldoende studie gedaan naar de donkere materie filamenten welke nu dan ‘opeens’ ook de helft van de baryonische massa schijnen te bevatten.

Laat wat van je horen

*