22 augustus 2018

Sterrenkundig mysterie deels ontrafeld door snelle radioflits

Artist impression of a Fast Radio Burst (FRB) reaching Earth. The colors represent the burst arriving at different radio wavelengths, with long wavelengths (red) arriving several seconds after short wavelengths (blue). This delay is called dispersion and occurs when radio waves travel through cosmic plasma.

Artist impression of a Fast Radio Burst (FRB) reaching Earth. The colors represent the burst arriving at different radio wavelengths, with long wavelengths (red) arriving several seconds after short wavelengths (blue). This delay is called dispersion and occurs when radio waves travel through cosmic plasma.

Fast Radio Bursts (FRB’s) zijn korte maar heftige uitbarstingen van kosmische radiogolven. Hun ontstaan is altijd een raadsel geweest, maar wetenschappers zijn een stapje dichter gekomen bij een verklaring. Uit de analyse van maar liefst 650 uur aan archiefgegevens, die zijn verzameld door de Green Bank Telescope, is gebleken dat in ieder geval

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.