24 mei 2018

Vallende sterren sieren de hemel op 14/15 december

IMG_7203_orginal_copypaste_mg_surfaceblur_unsharpmask

Als het helder weer is, zijn er in de nacht van 14 op 15 december veel vallende sterren te zien. Deze meteoren horen bij de Geminiden-meteorenzwerm die jaarlijks in december optreedt. Als het onbewolkt is, kunnen er vanaf een donkere plaats tot enkele tientallen vallende sterren per uur verschijnen. Dit jaar is er geen storend maanlicht.

Elk jaar trekt de aarde in december door de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton. Stukjes gruis en stof die de komeet heeft achtergelaten, komen dan in de dampkring terecht en veroorzaken vallende sterren. Omdat ze uit het sterrenbeeld Tweelingen lijken te komen, heten ze Geminiden, naar de Latijnse naam van het sterrenbeeld.

De meteoren verschijnen maandagavond vanaf een uur of acht, mits het onbewolkt is. Naarmate de avond vordert neemt het aantal vallende sterren toe. Tussen 22 tot 5 uur kunnen er vanaf een donkere plek enkele tientallen meteoren per uur verschijnen. December is vaak een grauwe maand en telt gemiddeld niet veel heldere nachten. Let daarom op de weerberichten als u wilt gaan kijken.

Om de vallende sterren goed te kunnen zien heeft u geen telescoop of verrekijker nodig. Zoek bij helder weer een donkere plek op waar u veel sterren kunt zien en kijk naar boven. Ook al komen de Geminiden uit de richting van de Tweelingen, ze kunnen overal aan de hemel verschijnen. Omdat heldere decembernachten koud zijn en u bij het waarnemen stilzit, is het noodzakelijk uzelf goed warm aan te kleden.

Lichtflits

Een vallende ster

Reacties

  1. Zijn het wel echt vallende sterren en geen ruimte afval “ruimte puin”?

    Er zwerft tonnen ruimte afval rond de aarde, zo nu en dan valt er wel eens wat naar de aarde wat dan lijkt op een vallende ster.

    Laatst nog in Spanje een groot stuk ruimteafval van een raket.

    Lex

  2. Met de meteorenzwerm kan er misschien wel meer puin vallen

Laat wat van je horen

*