23 juli 2018

The Age of Aquarius

precessieEquinox_path

Gisteren (Tweede Kerstdag) luisterde ik naar de Top 2000 en op nummer 1644 was ‘Aquarius / Let the Sunshine in‘ te horen, van The 5th Dimension, al weer uit 1969. Het komt uit de musical Hair en is een medley van de twee platen Aquarius en Flash Failures. Niemand heeft het genoemd bij de Astro-Top 25 van dit jaar, welke gisteravond is afgesloten, en da’s vreemd, want de achtergrond van dit nummer is eigenlijk astronomisch. Ik vermoed dat de reden is dat het nummer al vanaf het begin ‘gekaapt’ is door de astrologie, net zoals waar het allemaal om draait, namelijk het Watermantijdperk. Zoals iedereen weer wijst de aardas van de aarde in noordelijke richting naar de Poolster, de ster ? Ursae Minoris in het sterrenbeeld Kleine Beer.

800px-Precession_N

Nu staat de noordelijke ‘hemelpool’ vlakbij de Poolster, de afstand tussen beiden, pakweg 40,2′, is klein. Maar doordat de aardas een bepaalde schommeling meemaakt, de precessie geheten, wijst de aardas niet altijd naar de Poolster.

Reacties

  1. Ik schaam mij diep…
    Als dj heb ik nog mee geholpen dit een hit te laten worden 🙂
    ik wordt seniel,, dat ik hier niet aan gedacht heb 🙂
    Wel valt op, dat ze in de flower power tijd, best wel “ruimtelijk” dachten 🙂

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.