29 maart 2024

Da’s niet niks daar op Nix

Credit: NASA/JHUAPL/SwRI

We hadden al eerder wat vage, groezelige foto’s van Nix, na Charon de tweede maan van Pluto – zie hier en daar voor die plaatjes van de 47 km grote maan – maar nu hebben we ook een foto, die veel meer details laat zien. Dubbelklik op de afbeelding om niet niks op Nix te zien, een foto die gemaakt is door de New Horizons sonde met z’n Multispectral Visible Imaging Camera (MVIC) op 14 juli 2015, tijdens de scheervlucht langs Pluto en z’n manen. De afstand tot het maantje bedroeg toen 23.000 km. De foto is inmiddels ook al door de digitale keukenprocessor gegaan voor een bewerking en dat leverde deze foto op, waarop nog meer details te zien zijn:

Credit: NASA/JHUAPL/SwRI

Bron: NASA + Twitter.

Share

Comments

  1. Hhmmm,, toch een leuk cameraatje die MVIC,
    Probeer maar eens een kiezel van +/- 1 cm met zoveel detail
    op 5 meter afstand te fotograferen.

    Gaat mij niet lukken met m’n Sony cybersnot 🙂

  2. Luc Bulten zegt

    Dat wilde ik graag nog vragen, en vergeef me als het een beetje een domme vraag is maar: Planeten als Saturnus, Jupiter, Neptunus en Uranus liggen relatief gezien aan onze afstand van de zon, super ver van de zon af. Ik kan me dus voorstellen dat het daar ‘minder licht is’ omdat minder licht die planeten bereikt, laat staan op zo’n gigantisch verre maan als Nix. Hoe maken ze daar dan toch zo’n mooie foto van? Is dat alleen maar photoshop of is de/een zon gewoon zo vel dat het licht zo ver komt?

    • Van Rie Erik zegt

      Het is daar inderdaad veel helderder dan men zou vermoeden. NASA heeft indertijd een leuke website gemaakt waar mensen foto’s konden insturen, genomen bij valavond of vroeg in de ochtend. Een app berekende om hoe laat juist je die foto moest nemen afhankelijk van je positie op aarde. de lichtomstandigheden van die foto’s kwamen dan overeen met die van Pluto tijdens de middag. Het licht op die foto’s kwam overeen met een niet eens zo zwaar bewolkte hemel hier op aarde. Je ziet alle details perfect. Voor een supercamera als de MVIC is het dan nog maar een klein kunstje om deze prachtige foto’s te schieten. hier kan je nog steeds de foto’s met vergelijkbare lichtomstandigheden zien.
      http://www.nasa.gov/feature/nasa-lets-you-experience-pluto-time-with-new-custom-tool/

      • Luc Bulten zegt

        Thanks! Super interessant concept waar ik nog niet over had nagedacht. Het lijkt me dus dat wanneer je tussen twee sterren/zonnen reist met een ruimteschip, het super donker is.

Speak Your Mind

*