22 juni 2018

Alle lanceringen in 2015 op video – nou ja bijna allemaal dan – en een vooruitblik op 2016

lancering

In 2015 zijn er welgeteld 87 lanceringen geweest. Van 83 daarvan heeft de Pool StartyRakiet – leuke naam – video’s bij elkaar weten te sprokkelen en daar

Reacties

 1. Martin Schoenmaker zegt:

  Schitterend die compilatie op Vimeo. Hier staan alle gebruikte video-bronnen opgesomd: http://pastebin.com/mH5B8apy

  Wat ik vooral mooi vind om te zien zijn alle verschillen tussen de gebruikte lanceerinstallaties, de aftel-gebruiken en de raketten zelf natuurlijk.

  Zo vind ik het bijvoorbeeld intrigerend hoe alle raketten gelanceerd worden met het aftellen waarbij op 0 de raket omhoog gaat… behalve bij de Ariane 5… Vreemd hoe pas bij +8 seconden het gevaarte opstijgt. Alsof er iets misgaat… Dat Franse aftellen blijf ik ook vreemd vinden.

  Of de Indiers, waarbij de ‘afteller’ – het zal je baan maar wezen – met een stevig accent, steevast door telt: “plus 1, plus 2, plus 3″… 😉

  Ook is duidelijk dat de Aziaten een andere ontwerpstrategie volgen waarbij hun kleine boosters er toch een beetje speelgoed uit zien 😉 Maar tegen de tijd dat de onderdelen de grond raken, denk je daar wel anders over 😉 Zie: http://www.astroblogs.nl/2015/01/05/oeps-er-zou-toch-maar-vlakbij-je-dorp-een-raket-neerstorten/

  Ook valt het geluid van de Atlas raket op, waarbij het starten een vreemde kreun geeft… Doet me denken aan de Titan. Maar of de uitleg die bij de Titan past, ook op de RD-180 (de motor van de Atlas) van toepassing is weet ik niet. Iemand? https://www.youtube.com/watch?v=WTJDI4bwtOM

  Of de Vega raket die van het lanceerplatform lijkt op te springen zodra de ‘afteller’ TOP zegt. Wat een G-krachten zal de lading ondergaan!!! Niet geschikt voor bemande reizen 😉

  En tot slot, de Proton lanceringen geven mij altijd het gevoel dat de raket half het lanceerplatform aan stukken blaast voor hij opstijgt.

  Kortom, prachtig filmpje!

 2. Inderdaad een mooi compilatie.

  De russen tellen sowieso niks af, de amerikaanse presentatoren tellen wel af maar dat is niet vanuit het controlcentrum. Ze zitten er nog wel eens naast. Tellen ze tot de ontsteking (net als ‘wij’) en dan duurt het nog een paar seconden voordat de raket opstijgt.

  Vindt het opspringen van de DNEPR uit de silo ook mooi. Zie je helaas zeer moeizaam op deze nachtelijke lancering. En dit was waarschijnlijk de laatste alhoewel er nog wel één op de planning staat maar die wordt niet meer verwacht.

  De proton, met die blauwe vlammen, blijf ik mooi vinden.

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.