25 mei 2018

Kwantumtheorie is zojuist nóg vreemder geworden

pigeon hole

Net als je denkt dat het niet gekker kan, heeft de kwantummechanica ons opnieuw verbaasd. Na de Kat van Schr

Reacties

 1. maarten zegt:

  Waar ik echt benieuwd naar ben is 2 vragen: wat is een “kwantumdeeltje?” en “hoe stop je een kwantumdeeltje in een doosje?”. Ik ben nog van de generatie die grote twijfels heeft aan kwantummechanica, en zover ik begrijp gaat het om super kleine deeltjes, die je nauwelijks of niet kan zien, laat staan aanraken en ergens instoppen. Of nog specifieker: zo klein dat je ze niet van elkaar kan onderscheiden. Dus 1 deeltje in 1 doosje stoppen, dat klinkt eenvoudig, maar is volgens mij al onhaalbaar. Maar ik lees graag meer.

 2. Enceladus Enceladus zegt:

  En waar ik benieuwd naar ben: wat gebeurt er met die drie duiven als Schrödingers kat ze in de smiezen krijgt? 😉

  groet,
  Gert (momenteel alleen thuis, dus inderdaad de leukste)

  • Monique Monique zegt:

   😛 Daar heeft Schrödingers kat een hele kluif aan, 3 duiven. Maar over die duivenhokken…
   Je maakt van twee duivenhokken 3 compartimenten door ze gedeeltelijk in elkaar te schuiven. Het middelste gedeelte (â…“) is voor duif 3 Probleem opgelost.
   Nee?

   • Enceladus Enceladus zegt:

    Zou best kunnen Monique. Ik heb me er nog niet in verdiept. Ben momenteel bezig met een boek over non-localiteit. Daar heb ik een hele kluif aan.

    mvg,
    Gert

  • jan-paul zegt:

   die kat zal het een worst wezen hoeveel duiven in een hok zitten, die heeft 3 dagen aan eten in huis.

 3. Elementaire deeltjes bestaan niet echt in de zin waarin een object in de macrosfeer bestaat. Aannemelijk is dat buiten het geval van waarneming en het instorten van de waarschijnlijkheidsgolf een deeltje niet bestaat op een bepaalde plaats met een bepaalde richting, maar verspreid is over de ruimte waarin het naar de wetten van de waarschijnlijkheid bij waarneming kan opduiken. Om in de beeldspraak te blijven: de drie duiven zijn verspreid over een grote ruimte waarbinnen zich ook de twee hokken bevinden.

Laat wat van je horen

*