19 maart 2024

Getijden maan hebben licht effect op de hoeveelheid neerslag op aarde

Credit: NASA

Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben statistisch onderzoek gedaan naar de relatie tussen de stand van de maan en de hoeveelheid neerslag op aarde en daaruit blijkt dat er tussen deze twee een licht verband bestaat. Als de maan hoog aan de hemel staat trekt ‘ie niet alleen het water in de oceanen en zeeën omhoog, maar ook de atmosfeer [1]waarbij aangetekend dat de zon hier ook van invloed is, al is die wel minder dan van de maan. De getijdewerking van de maan is ruim twee keer zo sterk als dat van de zon, zoals je kunt lezen in deze … Lees verder. De luchtdruk aan die kant van de aarde neemt daardoor iets toe en dat brengt een kleine verhoging van de temperatuur met zich mee. Warmere lucht kan meer vocht bevatten en daardoor wordt het verzadigingspunt later bereikt en krijg je iets minder neerslag. Tsubasa Kohyama en zijn team kwamen hierop door studie van atmosferische golven in de tropen, waarbij ze zich concentreerden op statistische gegevens van het weer tussen 10° NB en ZB.

CREDIT: TSUBASA KOHYAMA/UNIVERSITY OF WASHINGTON

Het bovenste paneel toont op de y-as de luchtdruk, het middelste de verandering in luchtdruk, het onderste het verschil in neerslag t.o.v. het gemiddelde. Op de x-as staat de maanfase.[/caption]Men ontdekte een lichte golfbeweging in de luchtdruk en die bleek samen te hangen met de maanstand. Hierbij maakten ze gebruik van gegevens van weersatellieten van de NASA en de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA, welke tussen 1998 en 2012 zijn vergaard. De verandering door de maanstand in de hoeveelheid neerslag bedraagt volgens de onderzoekers ongeveer 1%. De studie van de onderzoekers is gepubliceerd in Geophysical Research Letters. Bron: Eurekalert.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 waarbij aangetekend dat de zon hier ook van invloed is, al is die wel minder dan van de maan. De getijdewerking van de maan is ruim twee keer zo sterk als dat van de zon, zoals je kunt lezen in deze Astroblog.

Comments

  1. Ik moet toch even kwijt dat de getijdenwerking eigenlijk anders werkt.

    Het is niet de Maan die water naar zich toe trekt. Op aarde is de richting van de zwaartekracht naar het centrum. Doordat de Maan op een bepaald punt tegenover de Aarde staat, krijgt de richting van de zwaartekracht aan de “zijkanten” van de Aarde een kleine wijziging, richting de Maan/van de Maan af. De zwaartekracht aan de zijkanten van de Aarde wijst dus niet meer precies naar het centrum van de Aarde, maar onder een kleine hoek ook naar de Maan/van de Maan af. Dit duwt water en atmosfeer naar de “voorkant” en “achterkant” van de Aarde, gezien vanaf de Maan. En dat is eb en vloed. Daarom heb je aan de “voorkant” en! “achterkant” van de aarde vloed, een extra hoeveelheid water. Als de Maan zou “trekken”, was het alleen vloed aan de kant van de Maan en op de rest van de Aarde eb. Daarom zie je ook geen getijdenwerking in een kopje thee, of hele grote meren. Vectorvelden krijgen een iets andere richting, afgebogen.

    Op Wiki staat het (nu) wel goed. Plaatje richting vector velden; https://en.wikipedia.org/wiki/Tidal_force#/media/File:Field_tidal.svg

  2. Wat een apart mooi plaatje. Als ik er langer naar kijk zie ik zelfs de wolken een beetje bewegen. Met mijn spiegelreflexcamera filmde ik eens de maan. Je kon toen ook zo’n gloed rondom de maan zien. Ik blijf de maan toch wel fascinerend vinden (hij/zij trekt mij ook aan)

    Is de maan nou mannelijk of vrouwelijk? Ik vond een leuk stukje tekst daarover.

    De zon en de maan: Een geslachtsverandering
    Wat betreft de maan, daar zijn alle talen het over eens. Het Latijnse Luna is vrouwelijk.
    Maar wacht.. het Duitse woord voor de maan: Mond, is mannelijk? Waarom draaien de Duitsers de boel dan om?
    Daar bestaan een aantal theorieën over (…)

    http://thelangwitch.com/blog/de-zon-en-de-maan

  3. Martin Schoenmaker zegt

    Nu nog een onderzoek die bewijst dat Volle Maan heldere nachten teweeg brengt. Zo lijkt het namelijk wel eens… Dikke bewolking als de maan zich niet laat zien en kraakhelder met een volle maan die het duister verdrijft 😉

    • Ha… dan ben ik niet de enige die waarneemt.
      Hoge luchtdruk handhaaft een periode tot er een nieuwe maan komt , dan veranderen de luchtdruk verdeling weer voor een tijdje, zo niet dan pas na de volle maan , als de maan voorbij halfvolle maan is komt er geleidelijk weersverandering naar iets minder warm weer ( zomers na een hittegolf ) en verder een week later de echte weersverandering …regen.

      Verder heeft El Niño ook invloed op wat voor soort weer we gaan krijgen, deze cyclus meenemen en de combinatie van de maanstand, lijkt het er op dat de straalstroom even niet meer veranderd en daardoor het weer zoals het is, een tijdje zo blijft, vaak ook in combinatie met 1 maand voor kortste dag of nacht, en een maand na de kortste dag of nacht, daarna gaat de positie van de straalstroom vaker wisselen, en het weer dan ook wisselvalliger wordt .
      Hierin speelt El Niño wel een grotere rol op dat het weer in die periode anders is . zomers veel regen in Europa, in plaats van mooi weer, wat men in die periode had willen verwachten….
      Daarna gaat het straalstroom weer verplaatsen

Speak Your Mind

*