29 maart 2024

Waarom draaien de wijzers van de klok in de richting waarheen ze draaien?

Credit afbeelding; zonnewijzerkring / Willy Leenders via Public Domain.


De wijzers van de klok draaien ‘met de klok mee’, dat wil zeggen rechtsom. Waarom is dat zo? Waarom draaien de wijzers in die richting en niet andersom, tegen de klok in – widdershins zoals dat ook wel wordt genoemd. Dat heeft met de dagelijkse beweging van de zon aan de hemel te maken, die op het noordelijk halfrond ook van links naar rechts gaat – als je tenminste met je gezicht naar het zuiden staat. De zon komt op in het oosten, gaat dan via het zuiden naar het westen en gaat daar onder. Voor de uitvinding van de klok gebruikte men voor de tijdmeting de zonnewijzer en de schaduw daarvan volgt dezelfde richting, dus met de klok mee. De uitvinders van de klok, vermoedelijk is ’t een Chinese uitvinding, hebben die beweging aangehouden. Op het zuidelijk halfrond gaat de zon de andere kant uit. Als je daar naar het noorden kijkt (dus onze kant uit) dan loopt de zon ook van oost naar west, maar daar is dat van rechts naar links. Was de klok in bijvoorbeeld Zuid-Amerika uitgevonden, dan had ‘ie vermoedelijk de andere kant uit gelopen. Bron: Koberlein.

Share

Comments

  1. Martin Schoenmaker zegt

    Beetje dubieuze zonnewijzer… 😉 Deze stamt uit ’40-’45?

  2. Es ist halb zwölf

  3. Ik kwam die foto tegen op internet, vond ‘m wel leuk. Maar wat je zegt Martin, het is een gekke zonnewijzer.

  4. Enceladus zegt

    Ik denk niet dat iemand met een getinte huid, zwart haar en een roze blouse/overhemd aan bewust de Hitler-groet zou brengen. Jullie wel?

    Kortom: het is gewoon iemand die meewerkt aan een demonstratiefoto van een zonnewijzer. Niks mis mee.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Nee, dat lijkt me hier absoluut niet bewust.

    • Persoonlijk denk ik dat de herkomst van de foto ligt in Germaanse taal gebied op het vaste land van Europa.
      Alleen daar wordt “oktober” met een K geschreven.

      Het zou dus zomaar bij jou in de wijk op een schoolplein kunnen zijn, ook al doet het meisje veel denken aan Chinese oorsprong.

      Groet, Paul

      NB ‘met de klok mee’ betekend niet met de stand van de zon meebewegend, maar meebewegend met de schaduw(!) die door de zon wordt geworpen op de bodem. 😉

  5. Voor de koekoek in de koekoeksklok gaat deze theorie niet op denk ik 🙂

Speak Your Mind

*