25 juni 2018

Amateur ontdekt ten dode opgeschreven dwergstelsel

NGC 253 dw2

Een internationaal team van onderzoekers heeft gebruik gemaakt van de Subaru-telescoop om een voorheen onbekend dwergstelsel te fotograferen in de directe omgeving van een groot spiraalstelsel.

De buitendelen van grote spiraalstelsels, zoals onze Melkweg, zijn vaak gevuld met het puin van honderden kleine sterrenstelsels die door het moederstelsel zijn opgeslokt en vervolgens aan stukken zijn gescheurd. Dit soort dwergen worden beschouwd als de bouwstenen van grotere sterrenstelsels, maar het bewijs hiervoor is vooral van indirecte aard geweest“, aldus het hoofd van het onderzoeksteam. “Nu hebben we een paar van sterrenstelsels op heterdaad betrapt in het midden van hun doodsdans“.

Het paar van sterrenstelsels in kwestie wordt gevormd door NGC 253, ook wel het Sculptorstelsel en het Beeldhouwerstelsel genoemd, en het satellietstelsel NGC 253-dw2. Beide bevinden zich op een afstand van 11 miljoen lichtjaar (relatief dichtbij dus), in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Sculptor (Beeldhouwer). Het tweetal is door een afstand van 160.000 lichtjaar van elkaar gescheiden.

De dwerg heeft de typische langgerekte vorm van een stelsel dat langzaam wordt uiteengetrokken door de zwaartekracht van een grote buur. De volgende keer dat de dwerg dicht langs NGC 253 zal bewegen, zal deze wellicht helemaal uiteen getrokken worden. Afhankelijk van de massa van de dwerg, zal ook het moederstelsel hierdoor be

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.