23 juli 2018

Chinese fusietest haalt 50 miljoen graden gedurende 102 seconden

tokamak

Bij testen die zijn uitgevoerd in een fusiereactor in China is een belangrijke mijlpaal bereikt. Bij het experiment werd een plasma gecre

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Even een misschien wat morbide vraag: wat gebeurt er eigenlijk als er iets misgaat met de controle van het plasma? Ik neem aan dat het dwars door de reactorwand heen gaat. Vervolgens komt het in contact met de buitenlucht. Ik vermoed dat dit tot een ontploffing zou leiden. Hoe ernstig zou die zijn?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Jasper P zegt:

  Nee hoor, het komt de reactor niet uit. Het plasma koelt direct af bij aanraking van de wand. Juist vanwege dit punt wordt het plasma in een magnetisch veld beheerst (ook wordt het plasma verhit door het magnetisch veld…)

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Dus fusiereactors zijn dan eigelijk enorm veel veiliger dan kernreactors?
   En hoe zit het met afval? Is daar nog sprake van?

   Wat zal er gebeuren met de elektriciteitsprijzen zodra dit concept commercieel ingezet kan gaan worden, laten we zeggen over een jaar of dertig?

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Ja, fusiereactors zijn veilig doordat het plasma bij doorbraak per definitie ongeschikt wordt voor kernfusie en dus energie-opwekking. Qua afval is naast helium het enige waar je rekening mee moet houden het relatief radioactieve tritium als het goed is. De belangrijkste grondstof (deuterium) is volgens mij niet heel goedkoop te maken.

   • Ik weet er maar weinig van af, maar is het niet zo dat de reactorwanden ook radioactief worden na verloop van tijd? En dat er zo dus alsnog radioactief afval ontstaat maar dan wel veel minder en veel lagere stralingsniveaus?

 3. hoe meet je 50 miljoen graden?

 4. Als je dit zo leest, en dan vorige week het nieuws over de wendelstein 7-x stellarator, dan wordt je maar triest aan de gedachte aan ITER.

  @Enceladus
  Het plasma is kwa volume maar heel klein zodat mocht het magnetisch veld wegvallen het niet veel schade aan kan richten, het enige wat beschadigd raakt is de wand met een flinke brandplek 🙂 .

  @Lukas
  Klopt, maar zoals je zegt is het laag radioactief en zijn het geen tonnen afval zoals we overhouden uit onze uraniumcentrales.
  Wat ik eens begrepen heb is dat de wanden 1x in de 50? jaar ofsow vervangen moeten worden. En als je kijkt hoe groot zo’n fusiereactor is dan is het natuurlijk niets.

  @Pieter
  Goede vraag, ik vond het volgende: http://www.scienceinschool.org/2013/issue26/fusion

 5. Hoe zou het zijn met de Compact Fusion van lockheedmartin?
  Er zou binnen 5 jaar een werkend prototype zijn:

  http://www.lockheedmartin.com/us/products/compact-fusion.html

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.