18 april 2024

ESA en NASA hebben het plan de kleine planetoïde Didymoon van koers te doen veranderen

Credit: ESA – ScienceOffice.org

De Europese en Amerikaanse ruimtevaartorganisaties ESA en NASA zijn van plan om samen ruimtevaartuigen te sturen naar de kleine planetoïde Didymoon om te kijken of ze deze van koers kunnen doen veranderen. Didymoon is de niet officiële naam van de 170 meter grote planetoïde, die op 1,2 km afstand cirkelt om de grotere planetoïde 65803 Didymos (1996 GT), die 800 meter in diameter is en die in 1996 werd ontdekt. De ‘maan’ van Didymos draait in zo’n twaalf uur om Didymos heen en ESA en NASA hebben deze planetoïde uitgekozen om te kijken of ze in staat zijn om zo’n hemelobject van koers te doen veranderen. In 2022 komen ze op 16 miljoen km afstand van de aarde en dat is relatief dichtbij [1]dat is niet de enige reden dat voor deze binaire planetoïde als doel is gekozen. Een andere reden is dat Didymos en Didymoon voor ruimtevaartuigen gemakkelijk te bereiken zijn, er is weinig … Lees verder. De gezamenlijke missie heet de Asteroid Impact & Deflection Assessment (AIDA) missie en hij bestaat uit twee onderdelen, te weten:

  1. het Europese ruimtevaartuig AIM, de Asteroid Impact Mission, welke oktober 2020 moet worden gelanceerd. De AIM missie bestaat op haar beurt uit enkele onderdelen, namelijk:
    1. het AIM ruimtevaartuig, dat om Didymos en Didymoon gaat draaien en van afstand alles gaat bestuderen.
    2.  de Mobile Asteroid Surface Scout-2 (Mascot-2), een vierkante doos vol instrumenten die stuiterend op Didymoon gaat landen en dan metingen gaat verrichten, o.a. door radar van het inwendige van de planetoïde. Eh… Mascot-2, is er ook een Mascot-1? Yep die is er, die reist momenteel mee met de Japanse Hayabusa-2 naar de planetoïde 1999 JU3, waar ze in 2018 aankomen.
    3. dan zijn er nog twee of meer kleine cubesats, wellicht dat het er vijf zullen worden. Die zullen ook rond het dubbelsysteem van Didymos gaan zweven en metingen doen. Hieronder een voorstelling daarvan.

      Credit: ESA – ScienceOffice.org

       

    4. het Amerikaanse Double Asteroid Redirection Test (DART) systeem, welke juli 2021 moet worden gelanceerd. Die moet oktober 2022 bij Didymoon aankomen, als ook z’n Europese broeders van de AIDA missie er zijn. En dan is het grote moment daar: de 300 kg zware DART zal met een snelheid van 6,25 km/s als een projectiel inslaan op Didymoon, gadegeslagen door de ruimtevaartuigen op en rondom de kleine planetoïde. Dit zal volgens berekeningen leiden tot een verandering van de snelheid van Didymoon om Didymos van 0,4 mm/s en die verandering zal gevolgen hebben voor de baan van Didymoon om Didymos, hetgeen men nauwkeurig wil gaan bestuderen. Die inslag zal er van afstand ongeveer zo uit gaan zien.

       

Door deze missie hoopt men meer te weten te komen over de wijze waarop potentieel gevaarlijke planetoïden, welke op ramkoers richting de aarde liggen, op een andere koers kunnen worden gebracht, die veilig voor ons is. De definitieve goedkeuring voor de missie moet later dit jaar nog genomen worden, maar de verwachting is toch wel dat die er gaat komen. Bij de laatste SpaceUp in Noordwijk vorig jaar kregen Jan en ik een goede presentatie te zien over de missie en wij werden er in ieder geval erg enthousiast over. Hieronder een video over AIM, het Europese deel van de AIDA missie.

Bron: ESA + Orbital Hub.

Voetnoten

Voetnoten
1 dat is niet de enige reden dat voor deze binaire planetoïde als doel is gekozen. Een andere reden is dat Didymos en Didymoon voor ruimtevaartuigen gemakkelijk te bereiken zijn, er is weinig brandstof voor nodig. de zogeheten delta-v van deze planetoïden, da’s de verandering van snelheid die ruimtevaartuigen nodig hebben om ergens te komen, is 5,1 km/s. Om bij de maan te komen heb je een delta-v nodig van 6,0 km/s.
Share

Speak Your Mind

*