22 juli 2018

In 1916 dacht Einstein dat zwaartekrachtsgolven bestaan, twintig jaar later dacht ‘ie daar duidelijk anders over

golven

Sinds een week geleden hebben we niet alleen het indirecte bewijs voor het bestaan van zwaartekrachtsgolven – het in 1974 door Taylor en Hulse waargenomen baanverval van de binaire pulsar PSR B1913+16 – maar ook het directe bewijs voor het bestaan er van in de vorm van de waarneming met Advanced LIGO op 14 september 2015 van de zwaartekrachtsgolf GW150914. In alle berichten kunnen we lezen hoe mooi het wel niet is dat dit bewijs in 2016 wordt bekendgemaakt, exact honderd jaar nadat Albert Einstein het bestaan ervan in dit artikel voorspelde. Ik heb er net zo hard aan meegedaan, dat geef ik direct toe. Minder bekend is echter dat Einstein twintig jaar later samen met Nathan Rosen een artikel publiceerde, genaamd ‘Do gravitational waves exist?’, waarin hij het bestaan ervan ontkende! In de zomer van 1936 stuurde hij dat artikel naar het gezaghebbende vakblad Physical Review. De hoofdredacteur daarvan was

Reacties

 1. Ik zit nog met vragen, kan iemand me dit uitleggen. Wat voor soort energie zit er in een zwaartekrachtgolf? En hoeveel energie kost het om de ruimte uit te rekken? Ik ken de potentiële energie, kinetische energie, warmte. Maar hoe moet ik mij deze soort energie voorstellen?

  • Zie het als meetpunten die er op je liniaal tussen gestopt worden, tijdelijk, en in de andere richting er tussenuit gepakt. En dat dan in een golvende beweging. Ruimte wordt dan in de ene richting in elkaar gedrukt en in de andere richting uitgerekt. De materie die er tussen zit wordt a.h.w. herverdeeld. Die herverdeling van ruimte is zeer miniem en slechts met laser-interferentie te meten.
   Als meerdere detectoren op aarde tegelijk kort achter elkaar dezelfde golf zien langskomen dan is dat een sterke aanwijzing dat het om zo’n rimpeling in de ruimte gaat, al helemaal als zo bepaald kan worden dat deze zich met de lichtsnelheid voortplant.

 2. En zijn beroemde E=MC^2 lag eigenlijk ook al voor het oprapen door het werk van Fritz Hasenöhrl en Poincaré.
  Ik meen gelezen te hebben dat hij vlak voor zijn publicatie de formule nog heeft aangepast, deze keer gelukkig correct, dat wel (en alle credits).
  http://physicsworld.com/cws/article/news/2011/aug/23/did-einstein-discover-e-equals-mc-squared

  • Tijddilatie en lengtecontractie ook, maar ik denk dat de grote stap is geweest dat hij deze en andere effecten heeft kunnen uitleggen als veroorzaakt door de vervorming van ruimtetijd.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.