24 juni 2018

Planeet ontdekt in nabije sterrencluster

De Hyaden zijn onder de juiste omstandigheden met het blote oog zichtbaar. De moederster van K2-25 hoort daar niet bij. De heldere oranje ster is Aldebaran - die staat toevallig in dezelfde richting, maar is geen onderdeel van de cluster.

De Hyaden zijn onder de juiste omstandigheden met het blote oog zichtbaar. De moederster van K2-25 is daar trouwens te zwak voor. De heldere oranje ster is Aldebaran – die staat toevallig in dezelfde richting, maar is geen onderdeel van de cluster. De Hyaden staan, gezien vanaf de aarde, in de buurt van de Pleiaden, maar is ouder en staat dichterbij – zo’n 150 lichtjaar.

Astronomen hebben een exoplaneet ontdekt in de Hyaden, een relatief jonge sterrencluster en de dichtstbijzijnde open sterrenhoop tot de aarde. De planeet staat bekend als K2-25b en is ontdekt met de Kepler-ruimtetelescoop, in combinatie met de McDonald Observatory. De planeet cirkelt rondom een zwakke rode dwergster die 625 miljoen jaar oud is – vrij jong naar kosmische maatstaven. De planeet is vier keer groter dan de aarde, oftewel ongeveer zo groot als Neptunus. Dat is opmerkelijk, aangezien de meeste planeten die rondom rode dwergen cirkelen maximaal twee keer zo groot als de aarde zijn. Dat betekent dat K2-25b wellicht een opgezwollen atmosfeer van waterstof en helium heeft.

Bron: McDonald Observatory

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.