24 juni 2018

De goud-platina kubussen van LISA Pathfinder zijn in vrije val

LISA_Pathfinder_operating_in_space_node_full_image_2

Op 3 december 2015 werd de Europese LISA Pathfinder gelanceerd en op weg gestuurd naar Lagrangepunt L1, anderhalf miljoen km van de aarde verwijderd. De weken er na ging de ruimteverkenner naar dat punt in de ruimte, waar de zwaartekracht van zon, aarde en maan precies in evenwicht met elkaar zijn. Op 22 januari 2016 werd dat punt bereikt. Met de LISA Pathfinder wil men de technologie gaan uitproberen om zwaartekrachtsgolven te meten – zoals bekend voor het eerst gedetecteerd met Advanced LIGO – en het is daarmee de wegbereider van de grote eLISA missie, die in 2034 moet worden gelanceerd. In het hart van de LISA Pathfinder bevinden zich twee kleine kubussen van goud en platina, die in een perfecte toestand van vrije val zijn en die door laserstralen met elkaar in verbinding staan. Mocht er een zwaartekrachtsgolf passeren dan zal dat effect hebben op de afstand tussen de kubussen en zal dit gemeten worden – mits een bepaalde drempelwaarde overschreden wordt, een drempelwaarde die bij deze proefmissie erg hoog ligt. De twee kubussen zijn inmiddels geheel vrijgelaten en met een speling van slechts enkele millimeters zweven ze nu in hun behuizing, 38

Reacties

  1. Je mag het Engelse ‘platinum’ best vertalen met ‘platina’.

  2. Ik dacht dat hij naar L2 gestuurd was, in de “CME schaduw” van de aarde???

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.