25 juni 2018

Waarom hebben we eigenlijk schrikkeldagen?

schrikkeljaren
Het is vandaag 29 februari, schrikkeldag. Eens in de vier jaar1 hebben we die en de extra dag is nodig om de kalender van 365 dagen in de pas te laten lopen met de beweging van de aarde om de zon. Uitgangspunt is het zogenaamde tropische jaar (van Grieks: tropein, wenden of keren), de gemiddelde tijd tussen twee passages van de Zon door het lentepunt. Dat tropische jaar duurt om precies te zijn

Noten
 1. Ik onthou het altijd zo: het schrikkeljaar is altijd als je de olympische zomerspelen hebt. []

Reacties

 1. Als je op 30 februari geboren wordt, word je niet oud, beste Arie? Ik zou durven beweren dat je dan juist eeuwig jong blijft! 🙂

  Toevallig vandaag op mijn Facebook-pagina ook een stukje over Schrikkeldag geschreven.
  Zie: https://www.facebook.com/sybold.deen

  Wisten jullie dat er op Schrikkeldag in Nederland aanzienlijk minder kinderen geboren worden dan op een vergelijkbare weekdag in februari? Het CBS heeft dit uitgezocht en dit merkwaardige fenomeen doet zich telkens weer voor. Soms is de afwijking een paar procent, maar soms ook meer. In het jaar 2000 was de afwijking bijna 13%. Ik ben heel benieuwd of hier een wetenschappelijke verklaring voor kan worden gevonden.
  Hier het artikel van het CBS: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2016/bijna-11-duizend-jarigen-op-schrikkeldag.htm

  Sybold Deen

 2. Sybold, of je nou jong of oud bent als je geboren bent op de 30e februari doet er niet meer toe, want in het jaar 2882 zal er helemaal geen 30e februari zijn. Zo begreep ik zojuist van New Scientist, dat mij hier op wees. Lees de update in de blog en je ziet welke opzienbarende bron debet is aan het verhaal van de 30e februari. 🙂
  Eh… dat minder geboortes op een schrikkeldag, vreemd dat dat uit de cijfers naar voren komt. Maar statistieken laten vaker gekke dingen zien. Misschien blijkt ook wel dat er op 18 augustus als dat op een woensdag valt minder mensen geboren worden dan gemiddeld. Tsja, wat zegt dat dan?

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Mmm, ik heb eens gekeken naar die link van Sybold en het is toch wel opvallend hoor:

   Gemiddelde donderdag in februari 1996: 526 geboorten
   Schrikkeldag donderdag 29 februari 1996: 499 geboorten
   Dat is 5,1% minder

   Gemiddelde dinsdag in februari 2000: 616 geboorten
   Schrikkeldag dinsdag 29 februari 2000: 537 geboorten
   Dat is 12,8% minder

   Gemiddelde zondag in februari 2004: 422 geboorten
   Schrikkeldag zondag 29 februari 2004: 409 geboorten
   Dat is 3,1% minder

   Gemiddelde vrijdag in februari 2008: 524 geboorten
   Schrikkeldag vrijdag 29 februari 2008: 481 geboorten
   Dat is 8,2% minder

   Gemiddelde woensdag in februari 2012: 508 geboorten
   Schrikkeldag woensdag 29 februari 2012: 475 geboorten
   Dat is 6,5% minder

   Over vijf minuten is deze Schrikkeldag over en kan de balans weer op worden gemaakt.
   Wat mij opvalt: in 20 jaar tijd, met 5 Schrikkeldagen was het ALTIJD lager en nooit HOGER.
   Dat is geen toeval meer en volgens mij mag je wel spreken van een significant verschil.

   Dat het verschijnsel zich ook al voor 1996 voordeed kun je opmaken uit het feit dat het CBS meldt dat vandaag 10.700 mensen in Nederland jarig waren. Volgens het CBS woonden er vandaag in Nederland 16.944.273 mensen.
   Delen we dat aantal door 365, dan komen we op gemiddeld 46.422 mensen jarig per dag. Aangezien Schrikkeldag maar eens in de vier jaar voorkomt zou je dus 46.422 moeten delen door 4 om het aantal mensen te krijgen dat op 29 februari jarig is. 46422 gedeeld door 4 = 11606 (afgerond). En dat is dus aanzienlijk meer dan 10.700. Het scheelt 7,8%.

   Mijn conclusie: er is sprake van een significant verlaagd geboortecijfer op Schrikkeldag. De grote vraag is: Hoe kan dat? Zouden hoogzwangere vrouwen al dan niet bewust in staat zijn de geboorte iets uit te stellen? En zo ja, waarom zouden ze dat dan doen?

   Ik weet het: dit heeft niet zo gek veel met astronomie te maken. Maar het is wel een indirect gevolg van hoe wij onze kalender indelen. En dat is toch echt afhankelijk van de gang van onze planeet om de zon.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Enceladus Enceladus zegt:

    PS: strikt genomen moet je 16.944.273 natuurlijk delen door 365,25.
    Dan kom je uit op 46391 jarigen per dag. En deel je dat weer door vier, dan zouden er op Schrikkeldag eigenlijk 11.598 jarigen moeten zijn. In werkelijkheid zijn er 10.700. Het verschil is dan 7,7%.

    Nu zullen er vast wel verschillen zijn in het aantal geboorten gedurende de wintermaanden t.o.v. de andere maanden van het jaar, maar nogmaals: het verschil met andere weekdagen in februari is toch echt frappant te noemen!

    Ondertussen is het 1 maart. 😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

   • Paul Bakker Paul Bakker zegt:

    Ik heb als hypothese (ik heb het niet onderzocht) een hele simpele verklaring voor het mindere aantal geboortes op schrikkeldagen en dat is sjoemelen. Als kinderen worden geboren in de buurt van de datumgrens wordt er een beetje met de tijd geschoven zodat de verjaardag toch niet op de ongelukkige 29 februari valt.
    Ook worden veel geboortes tegenwoordig opgewekt als het kindje te lang op zich laat wachten. Daarbij zal zeker op de kalender gekeken worden.

 3. Enceladus Enceladus zegt:

  Dat ezelsbruggetje met de Olympische spelen is niet helemaal correct. Het moet zijn: het schrikkeljaar is altijd als je Olympische zomerspelen hebt. De winterspelen worden tegenwoordig immers in niet-schrikkeljaren gehouden.
  Overigens wel leuk dat de Olympische zomersporters dus automatische één extra dag voorbereiding hebben. 🙂

  groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Enceladus Enceladus zegt:

  Ik kwam nog een leuke reactie van een 8-jarig kind tegen op internet: “Ik dacht dat minderjarig betekende dat je op een schrikkeldag geboren bent.”

  Op zich is dat geen eens zo’n gekke gedachte, want los van dat je minder vaak jarig bent, moet je als schrikkeldagjarige echt bejaard worden voordat je meerderjarig bent (je wordt immers pas 18 als je biologisch 72 jaar oud bent). Al die tijd blijf je dus eigenlijk minderjarig. 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 5. De artsen hebben aardig wat middeltjes om de geboorte te manipuleren….het hormoon oxytocine (pitocin) is de bekendste als je een hekel hebt aan 29 februari. Ook het stresshormoon cortisol kan de geboorte vervroegen als je van die schrikkeldatum erg zenuwachtig word.
  Van mij kunnen de schrikkeljaren een tijdje worden overgeslagen, dan wordt uiteindelijk december weer de 10e maand zoals het hoort 🙂

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.