29 maart 2024

Waarnemingen Rosetta tonen magneetveldvrije bel rondom komeet 67P tijdens perihelium

Credit: ESA–C.Carreau

Waarnemingen van de Rosetta ruimteverkenner laten zien dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko – kortweg 67P genoemd – in de periode rondom het perihelium vorig jaar een bel om zich heen had die geheel vrij van magnetische activiteit was. Toen drie decennia geleden de Europese Giotto sonde langs de beroemde komeet Halley vloog werd ook al zo’n magneetveldvrije zone rondom de kern van die komeet waargenomen, een zone die zich tot wel 4000 km van de komeetkern uitstrekte. Kometen zijn omgeven door een wolk uitgestoten deeltjes, de coma genoemd, en die coma reageert weer met de zonnewind, de stroom geladen deeltjes afkomstig van de zon. Die zonnewind voert ook een magnetisch veld mee, maar als de coma sterk genoeg is wordt dat veld tegengehouden en is er rondom de komeetkern een zogeheten diamagnetische holte. Komeet 67P is niet zo groot en krachtig als komeet Halley en de schattingen waren dat de magneetvrije bel rondom 67P tijdens de periode rondom het perihelium van de komeet, half augustus vorig jaar, zich tot zo’n 50 tot 100 km van de komeetkern uit zou strekken. Probleem was dat Rosetta zich toen verder van de komeet bevond, op 170 km afstand, vanwege de veiligheid om risico’s op botsingen met uitgestoten deeltjes te voorkomen. Van de komeetkern zelf had men eerder al vast kunnen stellen dat die niet magnetisch is, maar de vraag was of Rosetta ook de diamagnetische holte kon meten rondom de komeetkern. En inderdaad dat lukte! Op 26 juli 2015 kon men met de magnetometer van het Rosetta Plasma Consortium suite of sensors (RPC-MAG) de magneetveldvrije holte meten:

Credit: ESA/Rosetta/RPC/IGEP/IC

De metingen laten zien dat de magneetveldvrije bel rondom komeet 67P groter is dan gedacht. Die 26e juli vond er niet een spectaculaire uitbarsting plaats op de komeet, dus de coma was in gewone toestand kennelijk in staat om zo’n grote magneetveldvrije bel te creëren. Hieronder foto’s van de komeet die dag, gemaakt door Rosetta’s OSIRIS camera.

Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

De metingen staan komende week op de agenda van het 50e ESLAB Symposium “From Giotto to Rosetta”, dat van 14 tot en met 18 maart wordt gehouden in Leiden. Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Folkert zegt

    Misschien iets voor toekomstige reizen door de ruimte, gewoon de uitgang van de stofzuiger naar buiten
    en je bent bescherm tegen de zonnewind.

Speak Your Mind

*