29 maart 2024

Europese erkenning voor neutrinotelescoop KM3NeT

De optische modules waarin de sensoren zitten zijn zichtbaar, net als de olie-gevulde kabel die in samenwerking met de Nederlandse industrie gemaakt is.
Credits: Nikhef.

Het European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) [1]ESFRI is een strategisch orgaan van Europese regeringen om de wetenschappelijke integratie in Europa te bevorderen. Het realiseren van grote internationale onderzoeksfaciliteiten vraagt om Europese … Lees verder heeft bekend gemaakt dat KM3NeT geselecteerd is voor de ESFRI Roadmap 2016. De neutrinotelescoop KM3NeT is een internationale onderzoeksfaciliteit met geplande locaties op de bodem van de Middellandse Zee, bij Toulon (Frankrijk) en Sicilië (Italië) – lees mijn vorige blog erover. Eind vorig jaar werd de eerste detector al geplaatst. KM3NeT heeft drie hoofddoelen: astrofysische bronnen ontdekken van kosmische neutrino’s, de relatieve massa’s bepalen van neutrino’s en het faciliteren van zee- en milieuonderzoek. Neutrino’s zijn ongeladen elementaire deeltjes die zeer zwak met materie wisselwerken en dus ook heel lastig te detecteren zijn. Bijkomend voordeel is dat natuurkundigen direct kunnen herleiden waar ze vandaan komen, omdat ze onderweg niet worden afgebogen. De plek op de ESFRI Roadmap betekent erkenning van zowel het wetenschappelijke belang als de technische haalbaarheid van KM3NeT.

Nederland speelt een belangrijke rol in het project, met onder andere Dorothea Samtleben van het Leiden Institute of Physics en Nikhef. Het voorstel om KM3NeT op te nemen in de roadmap is bij ESFRI ingediend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), met politieke steun uit Griekenland, Frankrijk en Italië. Hier tenslotte nog een link naar een video waarin Daan van Eijk vertelt over de DOM’s die hij bouwt voor KM3NeT. Bron: Leiden Institute of Physics.

Voetnoten

Voetnoten
1 ESFRI is een strategisch orgaan van Europese regeringen om de wetenschappelijke integratie in Europa te bevorderen. Het realiseren van grote internationale onderzoeksfaciliteiten vraagt om Europese samenwerking en een coherente strategie die voor de komende jaren in de ESFRI Roadmap is vastgelegd. Om in aanmerking te komen voor vermelding op de roadmap moet een faciliteit politieke en financiële steun hebben van ten minste drie landen. 21 projecten maken deel uit van de ESFRI Roadmap. 
Share

Speak Your Mind

*