28 maart 2024

Leeftijd van Rosetta-komeet is vastgesteld

Credit: ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0

Metingen die verricht zijn door de Rosetta-ruimtesonde hebben uitgewezen dat het ijs in de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een kristallijne structuur heeft. Dat impliceert dat kometen geboren zijn in de proto-zonnenevel en dus even oud zijn als het zonnestelsel.

Voorheen waren er twee hypotheses over de aard van kometenijs. Volgens de ene hypothese zou het ijs in kometen kristallijn moeten zijn, waarbij de watermoleculen in een regelmatige structuur gerangschikt zijn. Volgens de andere hypothese zou het ijs in kometen juist amorf moeten zijn, waarbij de watermoleculen in een willekeurig patroon gerangschikt zijn. Het antwoord op dit vraagstuk is belangrijk, aangezien het ons kan vertellen hoe kometen precies ontstaan, en waar!

Het vraagstuk is nu inderdaad beantwoord door het Rosina-instrument aan boord van Rosetta. Dit is een massa-spectrometer waarmee het gehalte van moleculaire stikstof (N2), koolmonoxide (CO) en Argon (Ar) in het ijs van 67P is gemeten. Deze resultaten zijn vervolgens vergeleken met die van laboratorium-experimenten op aarde. Het blijkt dat de verhouding tussen N2, CO en Ar het resultaat moet zijn van kristallijn ijs (hydraten om precies te zijn, waarbij gasdeeltjes zijn ingevangen in het kristalraster). Dat betekent dat de kometen even oud als het zonnestelsel zijn en vanuit de proto-zonnenevel ontstaan zijn.

Als kometen namelijk ouder zijn en gecondenseerd zijn uit het interstellaire medium, dan zouden ze juist uit amorf ijs moeten bestaan. Dankzij Rosetta zijn we opnieuw een stapje dichter gekomen bij het ontrafelen van alle raadselen van kometen.

Het volledige onderzoek kan hier nagelezen worden.

Bron:

Share

Speak Your Mind

*